Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven & suppletie       Langer leven & psychologie       Thee       Levensverlenging    

2 8 - 0 8 - 2 0 0 9

  Drink elke dag drie koppen thee, en je leeft vijf jaar langer (Br J Nutr. 2009 Aug 12:1-7. [Epub ahead of print].)

Het drinken van thee laat de biologische klok minder snel tikken. Daardoor hebben theedrinkende mannen die ouder zijn dan 65 een moleculaire leeftijd die vijf jaar jonger is dan je zou verwachten. Dat schrijven onderzoekers van de Chinese University of Hong Kong binnenkort in de British Journal of Nutrition.

Drink elke dag drie koppen thee, en je leeft vijf jaar langer
De onderzoekers bestudeerden DNA van duizend oudere vrouwen en duizend oudere mannen. In het erfelijk materiaal maten ze de lengte van de telomeren. Telomeren zijn de sluitstukken van de chromosomen, de bouwblokken van het DNA. [In de figuur hiernaast zie je de telomeren als de blauwgroene afsluitdoppen om de uiteinden van een X-chromosoom zitten.]

Hoe vaker cellen hebben gedeeld, en hoe minder vaak ze zich dus nog kunnen delen, des te korter zijn hun telomeren. Lange telomeren zijn een teken van longevity. Niet alle onderzoekers zijn er overigens van overtuigd dat telomeerlengte werkelijk zoveel zegt. Er is groeiend een stapeltje studies waarin onderzoekers geen verband tussen telomeerlengte en levensverwachting kunnen vinden. Daartegenover staat een net zo hard groeiende stapel waarin langere telomeren wel degelijk samengaan met een langere levensduur.

De onderzoekers vroegen de proefpersonen uitgebreid naar hun voedingsgewoonten. Zo konden ze ontdekken dat de telomeerlengte van vrouwen nauwelijks samenhing met hun leefstijl. Alleen vrouwen die via pinda-olie en maiskiemolie veel omega-6-vetzuren consumeerden hadden ietsiepietsie korter telomeren dan vrouwen die minder van die vetzuren binnenkregen.

Bij de mannen zorgde een hoge inname van thee voor langere telomeren. De gegevens in de tabel hieronder zijn gecorrigeerd voor alle factoren die de onderzoekers konden bedenken. Het is niet waarschijnlijk dat de theedrinkers langere telomeren hadden omdat ze gezonder leefden.


Drink elke dag drie koppen thee, en je leeft vijf jaar langer


De mannen die meer dan drie koppen thee [een Chinese kop thee is goed voor 250 milliter] dronken, hadden telomeren die 0.46 kb langer waren dan de telomeren van de mannen die niet verder kwamen dan 0.3 kop thee per dag. Dat verschil in telomeerlengte staat voor "a difference of 5 years of life", aldus de onderzoekers.

De meeste thee die de mannen dronken was groene thee. Op de tweede plaats komt witte oolongthee.

Het onderzoek is niet betaald door producenten, maar door de Amerikaanse en Chinese overheid - respectievelijk het National Institute of Health en de Research Grants Council of Hong Kong.

EGCG, een flavonoid in groene thee, activeert in cellen levensverlengende enzymen. EGCG werkt op dezelfde manier als resveratrol, een populaire component onder levensverlengers. Een verschil is dat je ongewijzigd resveratrol moeilijk terugvindt in het bloed, en EGcG wel. Misschien is de biobeschikbaarheid van EGCG dus hoger dan die van resveratrol.

Onderzoekers vonden eerder langere telomeren in gebruikers van multivitamines, krachtsporters, mensen met een hoge vitamine D-spiegel en mensen die veel bewegen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken