Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Water       Overgewicht       Afvallen       Afslanksupplementen    

2 3 - 0 2 - 2 0 1 0

  Drink twee glazen water en verbrand 23 kcal extra (J Clin Endocrinol Metab. 2007 Aug;92(8):3334-7.)

Gewoon drinkwater is een afslankmiddel. Dat ontdekten onderzoekers van de medische universiteit van Berlijn. In de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism schrijven ze hoe ze na het drinken van twee glazen water het energieverbruik van het lichaam toeneemt. Het effect ontstaat waarschijnlijk doordat het lichaam energie moet investeren in het opnemen van water.

Drink twee glazen water en verbrand 23 kcal extra
Dat het drinken van water het lichaam meer energie laat verbruiken is al langer bekend. Dezelfde onderzoekers waarover dit stukje gaat publiceerden zeven jaar geleden al een studie waaruit bleek dat zes glazen water mannen meer vet laten verbranden en vrouwen meer koolhydraten. In die studie lieten de onderzoekers hun proefpersonen een halve liter water drinken. Als je de cijfers uit hun studie extrapoleert - en even aanneemt gaat dat daarmee helemaal niks mis is - dan kun je jaarlijks 2.4 kilo lichaamsvet extra verliezen als je elke dag 6 glazen water extra drinkt.

De vraag is hoe dat kan. Een klein deel van het effect is het werk van de temperatuur van water. Water is kouder dan het lichaam, en het opwarmen van het water kost het lichaam een beetje energie. Een ander deel van het effect zou te maken kunnen hebben met het uitzetten van de maag. Een volle maag activeert zenuwbanen waardoor de concentratie pephormonen als adrenaline en nor-adrenaline in het bloed toeneemt. Omdat adrenaline cellen harder laat werken stijgt het energieverbruik een beetje.

In deze studie gaven de onderzoekers hun proefpersonen - 8 dikke vrouwen en 8 dikke mannen - de ene keer 0.5 liter water, de andere keer 50 ml water en weer een andere keer 0.5 liter water met daarin een beetje zout. De zoutoplossing was iso-osmotisch. Dat wil zeggen dat de concentratie zout gelijk is aan die in het bloed.

Het lichaam neemt niet zomaar water op. Als je water drinkt, komt dat pas in je bloed als het evenveel zout bevat als er in je bloed zit. Komt er water in je maag, dan haalt het lichaam eerst ergens zout vandaan en mengt die met het ingenomen water totdat de juiste concentratie zout is bereikt. Daarom werken isotone dorstlessers inderdaad beter dan gewone sportdrankjes.

Hieronder zie je wat de inname van de 3 verschillende dranken gedurende 90 minuten deed met het energieverbruik [EE].


Drink twee glazen water en verbrand 23 kcal extra


Hieronder zie je voor alle proefpersonen het effect op het totale energieverbruik. Duidelijk is dat de verhoging van het energieverbruik bijna helemaal achterwege blijft nadat de proefpersonen een zoutoplossing hebben gedronken. Dat betekent dat dat het uitzetten van de maag niet zo belangrijk is voor het energieverhogende effect.


Drink twee glazen water en verbrand 23 kcal extra


Het aanvoeren van het zout nadat de proefpersonen een halve liter water hebben gedronken kost het lichaam energie, vermoeden de onderzoekers. Dat veroorzaakt het verhoogde energieverbruik.

De eerste auteur van de studie, Michael Boschmann, werkt voor Forum Trinkwasser. Forum Trinkwasser is een organisatie van Duitse drinkwaterleidingbedrijven, die ijvert voor het imago van drinkwater. Forum Trinkwasser heeft Boschmanns studie ook betaald.

Mocht je willen experimenteren met het verhogen van je water-inname, houd dan in de gaten dat je ook zoiets onschuldigs als water kunt overdoseren. Watervergiftiging is geen zeldzaam fenomeen. Hoe bezopen het ook klinkt, elk jaar sterven er mensen omdat ze teveel water drinken.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken