Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining       Duursportsupplementen       Ontbijten       Duursport & voeding    

2 9 - 0 6 - 2 0 1 0

  Duursporter maakt snellere tijden na laag-glycemisch ontbijt (J Sci Med Sport. 2010 Jan;13(1):182-8.)

Je moeder vertelde je altijd dat je 's morgens gewoon volkorenbrood moet eten, maar sinds je de sport hebt ontdekt ben je overgestapt op pasta en witte rijst: retevol koolhydraten, met een minimum aan voedingsvezels. Zo moet een duursporter volgens de experts eten, heb je je laten vertellen. Wel - die experts hebben er geen verstand van, zeggen Britse sportwetenschappers van de University of Hull. Maar je moeder wel.

Als voedingsmiddelen je suiker- en insulinespiegel omhoogjagen, zoals pasta en witbrood, dan zeggen wetenschappers dat die producten een hoge glycemische index of een [high GI] hebben.

Voedingsmiddelen met een high GI zijn ongezond. Een beetje gezondheidsfanaat vervangt ze door voedingsmiddelen met een lage glycemische index, zoals volkoren brood. Veel laag-glycemische voedingsmiddelen bevatten vezels. Die zorgen ervoor dat het lichaam de suikers uit voedingsmiddelen langzamer opneemt.

Duursporters presteren het beste als ze veel koolhydraten in hun lichaam hebben, is het nog steeds de stellige overtuiging van de sportwetenschap. Op papier zijn voedingsmiddelen met een hoge glycemische index uitstekend geschikt voor duursporters die maximale prestaties willen neerzetten. Maar doen ze dat ook echt? De studie van de Britten, die is verschenen in de Journal of Science and Medicine in Sport, zegt van niet.

De Britten deden een proef met 10 doortrainde mannelijke wielrenners die gemiddeld 150 km/week wegreden. De sporters kregen twee keer een ontbijt voorgeschoteld met halfvolle melk en vlokken van Kelloggs. De ene keer kregen de sporters de klassieke Cornflakes [High GI], de andere keer kregen ze Branflakes [Low GI].


Duursporter maakt snellere tijden na laag-glycemisch ontbijt


Een uur na de maaltijd moesten de sporters op fiets een afstand afleggen van 40 km. Na het ontbijt met de lage glycemische index deden de sporters gemiddeld 93 minuten over hun tijdrit. Hadden ze een ontbijt met een hoge glycemische index gehad, dan hadden de mannen daarvoor 96 minuten nodig.

Branflakes leveren sporters duurzamer energie dan cornflakes, ontdekten de onderzoekers toen ze berekenden hoeveel glucose de renners verbrandden, en in hun bloed de concentratie glucose bepaalden.


Duursporter maakt snellere tijden na laag-glycemisch ontbijt


De duursporters verbruikten na het opgevezelde low GI-ontbijt minder vet.


Duursporter maakt snellere tijden na laag-glycemisch ontbijt


En mocht je het je afvragen: nee, geen enkel bedrijf betaalde aan de studie mee.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken