Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining       Low carb       Duursport & voeding       Duursport & suppletie    

2 8 - 0 9 - 2 0 1 0

  Duursporters hebben meer aan low-carbsportdrank met beetje eiwit (J Strength Cond Res. 2010 Aug 20. [Epub ahead of print].)

Duursporters presteren beter als ze sportdrankjes gebruiken met minder koolhydraten en meer eiwitten. Een low carbsportdrank werkt goed bij inspanningen op een niveau dat je als duursporter langere tijd kunt volhouden, zeggen onderzoekers van de University of Texas at Austin.

Duursporters hebben meer aan low-carbsportdrank met beetje eiwit
Het product dat de Texanen uittestten is al op de markt. Het is het door Human Performance Laboratories gemaakte Pure Sport. Pure Sport bevat minder koolhydraten dan doorsnee-sportdranken, en de koolhydraten in Pure Sports hebben ook nog eens een lage glycemische index. Ze laten de insulinespiegel minder stijgen.

In plaats daarvan zit er in Pure Sport een weihydrolysaat: in stukje geknipte eiwitten uit wei, dus. Je ziet de samenstelling van een reguliere sportdrank [CHO] en Pure Sport [MCP] hieronder.


Duursporters hebben meer aan low-carbsportdrank met beetje eiwit


De onderzoekers lieten 15 ervaren wielrenners 3 uur fietsen met een intensiteit die continu wisselde van 45 tot 70 procent van hun VO2max. Daarna moesten de sporters zich leegfietsen via een procedure waarbij de intensiteit van de beweging geleidelijk opklom tot 85 procent van hun VO2max. De ene keer kregen de wielrenners elke 20 minuten 275 ml van een reguliere sportdrank, de andere keer evenveel Pure Sport.

De sporters hielden het tijdens de eindprocedure iets langer vol als ze Pure Sports hadden gedronken. Het effect was niet statistisch significant. Op zich was dat al interessant, want in Pure Sport zitten minder joules dan in reguliere sportdranken.


Duursporters hebben meer aan low-carbsportdrank met beetje eiwit


Sommige renners haalden in de test een tempo waarin ze boven hun ventilatory threshold [VT] kwamen, andere niet. De ventilatory threshold is de grens waarbij sporters bij oplopende inspanning ineens exponentieel dieper en sneller gaan ademen. Alleen bij de tweede groep verbeterde Pure Sport de prestaties, bij de andere niet. Sportdranken met eiwitten werken dus bij "the exercise intensity at which prolonged endurance performance is often crucial", aldus de onderzoekers.


Duursporters hebben meer aan low-carbsportdrank met beetje eiwit


Hoe een sportdrank met minder koolhydraten en calorieën beter kan werken weten de onderzoekers niet. Ze vermoeden dat een mengsel van eiwitten en koolydraten de citroenzuurcyclus beter stimuleert dan een sportdrank met alleen wat suikers.

Het onderzoek, dat is betaald door de fabrikant, is niet alleen interessant voor getrainde duuratleten, maar ook voor recreatieve sporters die wel sportdranken willen gebruiken maar moeite hebben met de hoeveelheid calorieën in die producten.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken