0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Supplementen voor duurtathleten       Cerebrogenics       Duursport & voeding       Duursportsupplementen    

0 7 - 1 2 - 2 0 1 0

  Duursporters zijn sneller als ze koolhydraten proeven en uitspugen (Scand J Med Sci Sports. 2010 Feb;20(1):105-11.)

Sportwetenschappers breken hun hoofd over een pas-ontdekt onverklaarbaar fenomeen waarmee duursporters hun prestaties kunnen verbeteren. Sporters die een sportdrank met snelle koolhydraten door hun mond laten gaan en dan uitspugen zetten betere tijden neer dan sporters die de sportdrank doorslikken. Bewegingswetenschappers van Ghent University hebben een nieuw stukje van de puzzel gepubliceerd.

Duursporters zijn sneller als ze koolhydraten proeven en uitspugen
Dat sporters beter presteren door sportdrank als ze 2, 3 uur actief zijn, dat is logisch. Hun glycogeenvoorraden raken op en hun glucosespiegel daalt. Maar hoe sportdranken de prestaties verbeteren als sporters een uur of korter actief zijn, dat is nog steeds niet duidelijk. Het lichaam van een duuratleet zou over voldoende reserves moeten beschikken.

Een mogelijkheid is dat het prestatieverbeterende effect ontstaat in de mond. In recente studies presteren sporters beter als ze hun mond spoelen met sportdrank en die daarna uitspugen.

De Belgen lieten 12 getrainde triathleten een hoeveelheid arbeid verzetten op een fiets. Als de sporters continu op 75 procent van hun maximale vermogen zouden fietsen, dan zouden ze 1 uur over de inspanningsproef doen.

De ene keer kregen de triathleten 14 ml Gatorade per kg lichaamsgewicht [carbohydrate electrolyte solution of CES], de andere keer een met aspartaam gezoete placebo zonder joules. Gatorade is een isotone sportdrank die voor 6 procent bestaat uit snel opneembare koolhydraten. De sporters verdeelden de drank over de periode dat de rit duurde. Ze moesten per keer de vloeistof 5 seconden door hun mond spoelen en uitspugen [rinse] of meteen doorslikken [ingestion].

De tijd die de triathleten nodig hadden voor hun rit was 3.7 procent korter als ze hun mond alleen maar spoelden. Het spoelen verhoogde de hoeveelheid arbeid die de sporters per tijdseenheid konden verzetten.


Duursporters zijn sneller als ze koolhydraten proeven en uitspugen


Duursporters zijn sneller als ze koolhydraten proeven en uitspugen


Duursporters zijn sneller als ze koolhydraten proeven en uitspugen


Het spoelen verhoogde de concentratie melkzuur in het bloed. Melkzuur komt vrij als spieren koolhydraten verbranden. Kennelijk stimuleert het spoelen de oxidatie van glucose.

Dat de sportdrank niet werkt als je die alleen maar doorslikt komt waarschijnlijk doordat inslikken kort duurt, vermoeden de onderzoekers. Kennelijk zitten er in de mond receptoren voor koolhydraten die de verbranding van glucose door het lichaam stimuleren.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken