Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

Krachttraining  Krachttraining     Duurtraining  Duurtraining     Krachttraining & Voeding   Krachttraining & voeding     Krachttraining & Vrouwen  Krachttraining & vrouwen    

2 2 - 0 7 - 2 0 0 3

Duurtraining maakt sporters trager

Als sporters krachttraining combineren met duurtraining, hebben ze minder profijt van de kracht die ze hebben opgebouwd. Ze worden wel sterker, maar bouwen minder snelheid op, ontdekten Finse onderzoekers.

De Finnen lieten dertig gezonde twintigers 21 weken met gewichten trainen en hardlopen. De ene helft van de sporters trainde twee keer per week met gewichten. [S] De andere helft ook, maar die ging daar ook nog twee keer per week bij hardlopen. [SE] Hoewel de proefpersonen ervaring hadden met sport, hadden ze nog nooit eerder met gewichten getraind.

Hieronder staat wat er tijdens de proefperiode met de lichaamssamenstelling van de sporters gebeurde.


Alleen krachttraining
(16 personen)

Kracht- en duurtraining
(11 personen)

Lichaamsgewicht

+2 kilo (van 83,9 naar 85,9)

-1,3 kilo (van 88,6 naar 87,3)

Vetpercentage

+0,3 (van 20,1 naar 20,4)

-2,3 (van 22,5 naar 20,2)

Vetvrije massa

+1,3 kilo

+1,0 kilo

Vetmassa

+0,66 kilo

-2,31 kilo


Je ziet het. Een beetje minder spieren maar ook minder vet bij de combinatiesporters.

Hieronder zie je hoe het maximale gewicht waarmee de proefpersonen nog maar 1 rep konden maken op de leg extension-machine naar boven verschoof. Hoewel de krachtsporters sterker waren dan de duursporters, had dat niets met hun schema te maken. Ze waren door een statistisch toeval al sterker. Kracht- en kracht+duursporters werden even snel sterker.


Duurtraining maakt sporters trager

De S staat voor 'krachtsporters', de SE voor ' kracht+duursporters'.


De onderzoekers keken ook naar de maximal rapid force development. Dat is niet zozeer een maat voor het gewicht dat spieren in beweging kunnen zetten, maar voor de snelheid waarmee dat gebeurt. De RFD is een belangrijke variabele in de klassieke atletiekonderdelen als speerwerpen en kogelstoten, en tegenwoordig verdiepen ook Strong Man-coaches zich erin.


Duurtraining maakt sporters trager


De onderzoekers plaatsten electroden op de spieren van de proefpersonen en maten hoeveel electriciteit die konden opwekken. Een maat daarvoor is IEMG, en dat staat voor integrated electromyiographic activity.

Aan IEMG kun je zien hoeveel zenuwbanen naar de spiercellen lopen, en hoe effectief de hersenen de musculatuur kunnen aansturen. Wetenschappers praten liever over 'neuromusculaire adaptie'. Uit eerder onderzoek was al komen vast te staan dat de kracht die je wint door krachttraining deels het gevolg is van de aanleg van nieuwe zenuwen in het spierweefsel.

In de onderstaande tabel zie je dat de combinatiesporters nauwelijks vooruitgang boekten op dat punt.


Duurtraining maakt sporters trager


De onderzoekers concluderen daarom dat gecombineerde kracht- en duurtraining niet altijd een goed idee is. Zeker niet als je van plan bent iets met die kracht te doen.

Voordat je alle cardio uit je trainingsschema schrapt, moet je bedenken dat de Finnen hun proefpersonen twee keer per week hun hele lichaam lieten trainen. Per training pakten de mannen zes tot zeven oefeningen, en deden per oefening soms zes sets. De duursessies waren in het begin van de proefperiode dertig minuten lang, maar groeiden na enkele weken uit tot trainingen van een uur.

Misschien hebben de onderzoekers hun proefpersonen laten overtrainen.

Hakkinen K, Alen M, Kraemer WJ, Gorostiaga E, Izquierdo M, Rusko H, Mikkola J, Hakkinen A, Valkeinen H, Kaarakainen E, Romu S, Erola V, Ahtiainen J, Paavolainen L. Neuromuscular adaptations during concurrent strength and endurance training versus strength training. Eur J Appl Physiol. 2003 Mar;89(1):42-52.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken