Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Afslanksupplementen       Plantensteroïden       Ongewone spierversterkers    

1 3 - 0 1 - 2 0 0 9

  Ecdysteroïden remmen groei vetweefsel (Am J Physiol Endocrinol Metab. 2009 Jan 6. [Epub ahead of print].)
Puntje erbij voor de ecdysteroïden. De steroidverbindingen in spinazie-achtige planten hebben niet alleen een anabole werking, maar remmen ook de groei van vetlagen. Onderzoekers van Rutgers University publiceren binnenkort een studie waarin ecdysterone - ook wel: 20-hydroxyecdysone - voorkomt dat vetgemeste muizen
Ecdysteroïden remmen groei vetweefsel
dik worden.
Correctie: al te dik worden.
Eerder publiceerden dezelfde onderzoekers een artikel waarin ze aantoonden dat edysterone de spiercellen van de ratten sneller liet groeien. Ecdysterone maakte de dieren bovendien sterker. Hongaarse onderzoekers bevestigden de resultaten enkele maanden later. In hun dierstudie werkte ecdysterone vooral anabool in langzame spiervezels.
In hun nieuwe publicatie kijken de Amerikanen of ecdysterone model kan staan voor een nieuw medicijn tegen obesitas en diabetes-2. Daarom doen ze proeven met muizen die ze vetmesten op een dieet dat voor zestig procent uit vet bestaat. [HF] Muizen in een controlegroep krijgen voer dat slechts tien procent vet bevat. [LF] Muizen blijven slank op zo'n dieet.
De helft van de vetgemeste muizen kreeg dagelijks tien milligram ecdysteron per kilo lichaamsgewicht. Oraal. De proef duurde dertien weken.
Hieronder zie je het effect op de insulinespiegel en de concentratie adiponectin. Adiponectin is een eiwit dat gezonde vetcellen afscheiden. Het remt eetlust en verbetert de werking van insuline. Andersom, als de insulinewerking van de cellen afneemt, neemt ook de afgifte van adiponectin af. Ecdysteron lijkt dat proces tegen te gaan bij de dikker-wordende muizen.


Ecdysteroïden remmen groei vetweefsel


Als de muizen dikker worden stijgt de concentratie glucose in hun bloed. Ze kunnen kennelijk niet genoeg insuline aanmaken om de glucose weg te werken, of hun receptoren voor insuline werken minder goed. Maar als de dikke muizen ook het ecdysterone krijgen gebeurt dat allemaal niet.


Ecdysteroïden remmen groei vetweefsel


Ecdysterone remt via dat mechanisme waarschijnlijk de toename van het lichaamsgewicht. De muizen in de controlegroep worden niet zwaarder dan 5,18 gram, terwijl het gewicht van de vetgemeste muizen stijgt tot 18,8 gram. Toediening van ecdysterone zorgt ervoor dat dikke muizen achttien procent minder zwaar worden. Aan het einde van het experiment wegen ze 15,4 gram. Ecdysterone remt vooral de groei van de vetweefsels. Remmen van de toename van de vetvrije massa doet het steroid nauwelijks.
Ecdysterone zit in supplementen. Supplementenmakers hebben zich vooral laten inspireren door bijna occulte Oostblokstudies naar de effecten van ecdysteroïden. Hoewel er steeds meer aanwijzingen zijn dat ecdysteroïden echt iets doen, is het nog maar de vraag of de gebruikers van de bestaande ecdysupplementen daar veel van merken. Hun doses zijn te bescheiden.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken