Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining       Krachttraining & voeding       Plantensteroïden       Ongewone spierversterkers    

0 2 - 0 7 - 2 0 0 8

  Ecdysterone geeft rat dikkere spierballen (Phytomedicine. 2008 Jun 25. [Epub ahead of print].)
Meer en meer ziet het ernaar uit dat ecdysteroïden een heuse anabole werking hebben. De meest recente studie naar de spierversterkende werking van insectensteroïden verschijnt binnenkort in Phytomedicine. In het stuk tonen onderzoekers van de universiteit van Szeged in Hongarije aan dat ratten dikker spiervezels krijgen als ze ecdysteroïden krijgen.
Insecten gebruiken ecdysteroïden als verpophormoon. Zo'n vijf procent van de planten maakt dezelfde stoffen aan als biologisch wapen tegen vraatinsecten. Eten de insecten van de plant, dan gaan ze verpoppen - en eten ze niet meer. Probleem opgelost. Toen het Oostblok nog bestond verschenen er legio studies over de anabole werking van ecdysteroïden bij dieren, waarna de supplementenindustrie prompt producten met de plantenhormonen
20-Hydroxy-Ecdysterone
op de markt bracht. In Mesobolin zit bijvoorbeeld het anabole ecdysteroid turkesteron, en in Testabolan zit 20-
hydroxy-ecdysteron. Dat is ook de stof die de Hongaarse onderzoekers hebben getest.
Het was lange tijd niet duidelijk of ecdysteroïden ook echt werken. Oostblokonderzoekers rapporteerden wel vaker resultaten die achteraf uit hun dikke duim kwamen, niet zelden omdat Vadertje Staat de onderzoekers onder druk zette.
Ecdysteroïden werken echter wel, suggereren recente studies. Amerikaanse onderzoekers publiceerden een paar weken geleden nog een studie waaruit bleek dat 20-hydroxy-ecdysteron en turkesteron spiercellen laten groeien en ratten sterker maken.
Ook het onderzoek van de universiteit van Szeged is een dierstudie. De onderzoekers injecteerden ratten acht dagen lang met vijf milligram 20-hydroxy-ecdysteron per kilo lichaamsgewicht per dag. Ze haalden het plantensteroid uit Silene viridiflora.
De ratten kregen de injectie in hun linkerpoot. Na die acht dagen keken de onderzoekers welke spiervezels waren gegroeid. Ze keken naar de soleus, een spier met vooral langzame type-I-vezels, en naar de extensor digitorum longus, een kuitspier met vooral snelle spiervezels. [EDL hieronder - red.]

Ecdysteronee geeft rat dikkere spierballen

Je ziet hieronder hoe de CSA in de spiervezels is veranderd. Dat is simpel gezegd een maat voor de omvang van de vezels. Type-1-vezels zijn langzame vezels. Type-2-vezels (je hebt ze in de smaakjes A, B en X) zijn snelle vezels. Krachtsporters gebruiken vooral snelle vezels.
Het ecdysteroid werkt, concluderen de onderzoekers.
Het werkt beter in de poot waarin de onderzoekers het spul hebben gespoten. Het steroid breekt kennelijk snel af, of het transporteert moeizaam. [Hum. Hoe kun je dat gebruiken? Site-injections met ecdysteroïden? Of gels met ecdysteroïden? - red.]
20-Hydroxy-Ecdysteron werkt bovendien beter in de soleus dan in de extensor digitorum longus.
De onderzoekers vermoeden dat ecdysteroïden werken in samenhang met andere groeifactoren. Die groeifactoren zijn kennelijk wel aanwezig in de soleus, en niet in de extensor digitorum longus. Ze wijzen erop dat in proeven met gecastreerde ratten ecdysteroïden niet zoveel doen, maar in intacte dieren wel. De plantensteroïden versterken dus de werking van testosteron, maar kunnen die niet vervangen.
Over het precieze mechanisme waarlangs ecdysteroïden werken maakt het Hongaarse onderzoek ons niets wijzer. Maar dat ecdysteroïden werken, dat wordt steeds duidelijker.
Voor zover we weten zijn ecdysteroïden niet giftig. Bij oraal gebruik ligt de LD50 bij muizen op negen gram per kilo lichaamsgewicht. De LD50 is de dosis waarbij de helft van je proefdieren sterft. Een LD50 van negen gram per kilo is hoog.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken