Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Blessures       Plantaardige extracten       Gewrichten       Plantaardige steroïden    

2 7 - 0 2 - 2 0 1 0

  Ecdysterone repareert kraakbeen in gewrichten (Phytomedicine. 2010 Apr;17(5):350-355.)

Ecdysterone, een steroid dat van nature in spinazie-achtige planten voorkomt, laat het kraakbeen in gewrichten groeien. Dat maken endocrinologen van de Duitse University of Goettingen op uit proeven met ratten. Bodybuilders gebruiken al ecdysteronesupplementen om hun spieren sneller te laten groeien, maar volgens de Duitsers kun je ecdysterone misschien ook gebruiken om je gewrichten en botten sterker te maken.

Ecdysterone


Ecdysterone repareert kraakbeen in gewrichten
De onderzoekers zijn op zoek naar naar een voedingsingreep om vrouwen na de overgang sterk en gezond te houden. Als de aanmaak van geslachtshormonen in vrouwen terugloopt, vermindert de spiermassa, de spierkracht, de botmassa en de sterkte van de botten. Ook is er misschien een verband tussen een verminderde aanmaak van estradiol en artritis. Omdat volgens veel dierstudies ecdysteroiden anabole effecten hebben, deden de Duitsers proeven met vrouwelijke ratten waarvan de hormoonproducerende eierstokken waren verwijderd. De Duitsers wilden weten of ecdysterone de botten en gewrichten beschermde. Ze werden niet teleurgesteld.

De experimenten van de Duitsers duurden drie maanden. Een groep kreeg voer waaraan de onderzoekers per kilo 3 gram ecdysterone hadden toegevoegd. Dagelijks aten de dieren ongeveer 17 gram voer. Dagelijks kregen de ratten 53 mg ecdysterone binnen. Een andere groep proefdieren kreeg voer waar synthetisch estradiol was bijgemengd. Dagelijks kreeg een rat 132 microgram estradiol binnen.

Toen de drie maanden voorbij waren en de Duiters het kniegewricht van de ratten bestudeerden, zagen ze dat ecdysterone het kraakbeen in de ratten had laten groeien. Botten zijn, op het punt waar ze in een gewricht met elkaar in contact komen, bekleed met kraakbeen. Die laag wordt dikker door ecdysterone.


Ecdysterone repareert kraakbeen in gewrichten


Estradiol werkte beter. De onderzoekers controleerden of ecdysterone een oestrogene werking had, maar dat was niet het geval. Een theorie die de Duitsers uit de literatuur halen is dat ecdysterone werkt via de Retinoid-X-Receptor [RXR].

Botten groeien in de lengte via de groeischijven. Die zitten vlak onder het uiteinde van de botten. Estradiol maakte die groeischijven kleiner en dunner, ecdysterone maakte ze groter en dikker.


Ecdysterone repareert kraakbeen in gewrichten


Botten bestaan maar voor een deel uit harde cellen. Vooral aan de binnenkant van bot zit het zachte trabeculaire weefsel. Dat weefsel maakt rode bloedcellen aan. Ecdysterone laat ook dat weefsel harder groeien.


Ecdysterone repareert kraakbeen in gewrichten


Duursporters gebruiken ecdysterone wel eens omdat het de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. Deze studie maakt iets meer duidelijker hoe ecdysterone zo'n effect kan hebben.

De onderzoekers concluderen dat ecdysterone "beneficial effects in bones of ovariectomized rats" heeft. Ze vinden de effecten interessant genoeg om verder te bestuderen. Maar voordat ze ecdysterone aan mensen geven willen ze eerst achterhalen hoe ecdysterone precies werkt. "More detailed investigations will be needed."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken