Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Sensatie       Rommelhok       Psychologie       Onzinnig, schandalig & verdacht    

2 2 - 0 4 - 2 0 0 9

  Een supplement hoeft niet te werken om goed te verkopen (J Gen Intern Med. 2008 Sep;23(9):1495-8.)

Jullie krijgen allemaal een cadeautje van Ergogenics. Een idee waarmee je schatrijk kunt worden zonder dat je veel hoeft te investeren. Klaar voor? Komt-ie.

Bestel pilletjes met helemaal niks erin - een beetje vulstoffen en zo - en stop ze in een potje met een flitsend etiket. Verkoop ze dan als voedingssupplementen. Succes gegarandeerd - als je er maar voor zorgt dat in de pilletjes helemaal niks zit wat bijwerkingen kan veroorzaken. En moet je es kijken hoe rijk je wordt.

Wij baseren deze wijsheid op een artikel van bio-ethici van de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH), dat verscheen in Journal of General Internal Medicine. In dat stuk bestuderen de onderzoekers de impact van negatieve onderzoeksresultaten op de verkoop van vijf populaire supplementen. De reden van dat onderzoek is dat de Amerikaanse overheid een onderzoeksprogramma uitvoert naar de effectiviteit van voedingssupplementen. Dat programma kost twee miljard dollar. Maar zijn consumenten van supplementen nog wel gevoelig voor de uitkomsten van die wetenschappelijke studies?

Ja en nee, ontdekten de onderzoekers. De onderstaande figuur vat hun bevindingen samen. Je kijkt naar de verkoop van hun vijf populaire supplementen, met daarbij de publicatiedata van negatieve studies die veel aandacht van de media kregen.


Een supplement hoeft niet te werken om goed te verkopen


Glucosamine bleek in een door de Amerikaanse overheid betaalde trial weinig effect te hebben, maar dat leidde niet tot een afname van de omzet. Volgens andere grote studies zou Sint Janskruid weinig uitrichten tegen depressie en zou Zaagtandpalm weinig doen om prostaatvergroting tegen te gaan. Effect op de verkoop van supplementen was er niet nauwelijks.

Effect hadden wel publicaties over vitamine E die in 2005 verschenen, en die aantoonden dat het voortdurend slikken van hoge doses kon leiden tot een misvorming van de hartspier [JAMA. 2005;293(11):1338-47.] en een verhoging van de sterftekans. Die ontdekking verminderde de verkoop van het supplement wel - met eenderde.

De onderzoekers waarschuwen dat hun bevindingen misschien alleen opgaan voor een deel van de supplementengebruikers: de - overwegende vrouwelijke - hoger opgeleiden met een interesse in hun gezondheid, die graag health magazines lezen. Er is nog een ander segment dat misschien heel anders reageert op negatieve berichtgeving. Die andere groep gebruikt hele andere supplementen dan pillen met eenvoudige vitamines en mineralen en is "primarily associated with residing in California and having difficulty with muscle strength".

Wij hebben een zonnebankbruin vermoeden welke groep dat is.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken