Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Eiwitten       Sensatie       Kankerpreventie       Hart & bloedvaten    

3 0 - 0 7 - 2 0 0 4

Eet elke dag twee eieren, en je kans op kanker verdubbelt

Deze website heeft al vaker geschreven over schadelijke stoffen als dioxines en dioxine-achtige PCB's in eierdooiers. Soms rapporteren onderzoekers concentraties die zo hoog zijn dat mensen met een ongewoon hoge inname van eierdooiers op de lange termijn misschien gezondheidsschade ondervinden. Ook uit Japan komen nu berichten dat er iets met eierdooiers niet helemaal pluis is.

Deze website heeft al vaker geschreven over schadelijke stoffen als dioxines en dioxine-achtige PCB's in eierdooiers. Soms rapporteren onderzoekers concentraties die zo hoog zijn dat mensen met een ongewoon hoge inname van eierdooiers op de lange termijn misschien gezondheidsschade ondervinden. Ook uit Japan komen nu berichten dat er iets met eierdooiers niet helemaal pluis is.

Japanse onderzoekers hebben een alarmerend verband gevonden tussen de consumptie van eieren en sterfte, melden de nieuwsbureau's. De cijfers zijn afkomstig van een groep van een kleine tienduizend Japanners, die onderzoekers veertien jaar hebben gevolgd.

De onderzoekers waren vooral geinteresseerd in cholesterol. Een eierdooier bevat ongeveer zeventig procent van wat je volgens voedingswetenschappers dagelijks aan cholesterol binnen mag krijgen. Hoewel voornamelijk Amerikaanse studies aantonen dat de consumptie van eieren niet zoveel doet met de cholesterolspiegel, blijkt uit onderzoek in laboratoria het tegenovergestelde. Met hun analyse wilden de Japanners meer duidelijkheid scheppen.

Volgens de persberichten wijst de Japanse studie in een andere richting dan de Amerikaanse studies. Bij de vrouwen vonden de Japanners dat de cholesterolspiegel meer verslechterde stegen naarmate hun consumptie steeg. Bij de mannen was dat verband er niet, maar eerste auteur Yasuyuki Nakamura wijt dat volgens Reuters aan de slordige manier waarop de mannen hun vragenlijsten invulden.

Wie de publicatie van de Japanners erbij pakt ziet echter dat er ook in Japan iets met eieren helemaal mis is.

Hieronder zie je de cijfers voor totaal cholesterol (TCH) en age-adjusted totaal cholesterol (aTCH) voor de groepen die de onderzoekers hebben onderscheiden: meer dan twee eieren per dag, een ei per dag, een half ei per dag, maximaal twee eitjes per week of nauwelijks eieren. Naar die laatste categorie moet je maar niet al te veel kijken. Er zouden wel eens veel mensen in kunnen zitten die om gezondheidsredenen een bijzonder dieet volgen. SBP = systolische bloeddruk; DBP = diastolische bloeddruk. [Tabel]

Meer eitjes, een beetje meer cholesterol in het bloed. Goed, het effect is significant, maar je vraagt je af: waar maken de Japanners zich druk om?

Nou - hierom: [Nog Een Tabel]

Op de tabel zie je de kansen op dood door kanker, beroerte en hartaanval bij de vrouwen. De groep die elke dag een ei eet krijgt per definitie een kans van 1. Let vooral op de groep die dagelijks twee eitjes of meer eet. De kans op sterfte door kanker is meer dan verdubbeld.

De onderzoekers zijn er vrij zeker van dat hun gegevens kloppen. De Japanse statistieken zijn accuraat wat de doodsoorzaken betreft en de onderzoekers hebben de meest voor hand liggende alternatieve verklaringen gecheckt. [Fragment]

Het merkwaardige is dat de impact van de eitjes op het cholesterol betrekkelijk klein is, terwijl de kans op kanker en verschillende andere doodsoorzaken fors stijgt. Dat suggereert dat er meer in het spel is dan cholesterol. Iets dat op de langere termijn de kans op kanker verhoogt.

1. Yasayuki Nakamura, Tomonori Okamura, Shinji Tamaki, Takashi Kadowaki, Takehito Hayakawa, Yoshikuni Kita, Akira Okayama, Hirotsugu Ueshima. Egg consumption, serum cholesterol, and cause-specific and all-cause mortality: the National Integrated Project for Prospective Observation of Non-communicable Disease and Its Trends in the Aged, 1980 (NIPPON DATA80). Am J Clin Nutr 2004;80-85-63. [Link]
2. Amy Norton. An Egg a Day May Be Too Much for Some Women. Reuters, 27-7-2004.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken