0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Farmacologisch afvallen       Afslanksupplementen     Afvallen  Afvallen       Vetzuchtepidemie    

1 0 - 0 2 - 2 0 0 9

  Eet niet voor de TV als je wilt afvallen (Appetite. 2009 Feb;52(1):39-43)
Als je tussen de middag eet terwijl je naar de TV kijkt, dan ben je geneigd later op de middag meer te snacken. Dat ontdekten eetlustpsychologen van de University of Birmingham in een proef met zestien studentes. Van TV-kijken krijg je honger.
Hoe je eet bepaalt in belangrijke mate hoeveel je eet. We eten meer als we eten in familieverband of in vaste groepen. We eten juist minder als we in het gezelschap van mensen met een ander geslacht zijn, of als we gaan eten met
Eet niet voor de TV als je wilt afvallen
iemand in wie we een eventuele liefdespartner zien.
Afleiding verhoogt de inname van eten. Luister je tijdens het eten naar muziek of kijk je naar de TV, dan eet je meer. Afleiding vertraagt in de hersenen kennelijk het verzadigingsproces.
Dat is allemaal oud nieuws. De Britten wilden weten wat het effect is van eten-voor-de-TV op verzadiging na de maaltijd. Ze vroegen zich af of je daardoor misschien sneller weer trek in eten krijgt, en dus meer gaat snacken.
Om daar achter te komen lieten de onderzoekers in hun lab negentien gezonde jonge vrouwen van negentien jaar een lunch gebruiken. De ene keer deden de vrouwen dat zonder afleiding, de andere keer keken ze daarbij naar een DVDtje met de komiek Peter Kay.
Na de lunch - goed voor vierhonderd kilocalorieën - kregen de vrouwen schaaltjes met koekjes. De onderzoekers hielden bij hoeveel de vrouwen daarvan snoepten. Hieronder zie je dat na een TV-lunch vrouwen meer snackten dan na een TV-loze maaltijd.


Eet niet voor de TV als je wilt afvallen


Het kijken naar TV had geen invloed op hoe de vrouwen zich voelden. Een mogelijke verklaring voor de toenemende consumptie van snacks is dat het kijken naar TV later de herinnering aan de maaltijd afzwakt. Hoe beter je je kunt herinneren wat je eerder op de dag hebt gegeten, des te minder is daarna je behoefte aan snacks.
Zou het uitmaken waar je naar kijkt tijdens het eten? Vragen wij ons af.
Eet je net zoveel koekjes na een DVDtje van George Romero? Na The Night of the Living Dead?Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken