2 4 - 0 1 - 2 0 0 7
Eetlustremmende yoghurt Optimel Control is omstreden en uitverkocht (Reed 22-01-2007) [Offline]
Optimel Control is een hit, zegt de fabrikant. De slankhoudende yoghurt is bijna uitverkocht. Consumenten willen weten of de yoghurt met de vet-emulsie inderdaad de eetlust vermindert en afvallen of op gewicht blijven vergemakkelijkt. In Optimel Control zit Fabuless van DSM.
Optimel Control is omstreden. Eetlust-onderzoeker Kees de Graaf van Wageningen Universiteit zei november 2006, enkele dagen voor de introductie van Optimel Control, in de Volkskrant dat hij de wetenschappelijke onderbouwing van de werking van het product te mager vond. [evmi.nl 23-11-2006]
Het Voedingscentrum heeft daarop op zijn website consumenten gewaarschuwd dat ze niet te hoge verwachtingen van Optimel Control moeten hebben. [evmi.nl 28-11-2006]
De producenten Campina en DSM sloegen december 2006 terug in een artikel in het vakblad VMT. De Graaf had zijn huiswerk niet gedaan, zeiden ze, en had de studies niet gelezen.
"Flauw", noemt De Graaf de kritiek in Resource, het periodiek van Wageningen UR. "Wij hebben gereageerd omdat volgens ons de kwaliteit van ons vakgebied in het geding is. Ze claimen dat het helpt om minder te eten. Dan beweer je nogal wat. Je moet zorgen dat zulke claims goed onderbouwd zijn, anders zet je de consument op het verkeerde been, en verliest die het geloof in de voedingswetenschap."
De hoogleraar blijft bij zijn standpunt. Op basis van de gepubliceerde en ongepubliceerde studies concludeert hij dat het bewijs voor de werkzaamheid van Fabuless nog niet geleverd is. [Resource 18 Januari 2007] [Offline]
Op zijn website heeft Optimel de studies gepubliceerd die de werking van Fabuless moeten bewijzen. "De studies wijzen uit dat Optimel Control zowel op korte als op lange termijn werkt", zegt Optimel op zijn website. "De bewijsvoering die de werking van het product ondersteunt is in lijn met de nieuwe Europese wetgeving voor de onderbouwing van claims voor voedingsmiddelen."
Op die site staan vijf studies. De op 1 na laatste studie van het rijtje is
[Eur J Clin Nutr. 2006 Sep;60(9):1081-91.].
De uitkomst: "In contrast to earlier studies, there was no evidence of a short- or medium-term effect of the Olibra emulsion on food intake or appetite."
Over Fabuless gaan we nog meer horen.
Update: Eind februari 2007 meldde Campina dat het zijn vijf miljoenste flesje Optimel Control had verkocht. [evmi.nl 28-02-2007]
0 5 - 0 2 - 2 0 0 7
Geen Mars-advertenties meer voor kinderen (BBC)
Masterfoods werkt aan zijn imago. Niet alleen door met Muhammad Ali als logo 'gezond' snoepgoed te produceren, maar nu ook door in de EU geen advertenties meer te maken voor kinderen van twaalf jaar en jonger.
Masterfoods, maker van Mars, Twix en Snickers, heeft geen keuze, aldus Jeremy Baker van London Metropolitan University. De reclame-autoriteit Ofcom hield Masterfoods al in de gaten.
"They're being forced to do this by Ofcom anyway and now they're making a good PR gesture out of it".
0 4 - 0 2 - 2 0 0 7
Hoe word ik snel dikker? (fantasyfeeder.com)
Je hebt internetfora voor bodybuilders. Je hebt ze voor afslankers. En je hebt ze voor mensen die graag dik willen worden.
2 6 - 0 1 - 2 0 0 7
Insulinebooster maakt ook nog eens slank (Science Daily January 24, 2007)
Boc5 heet het kleine molecuul, dat Japanse onderzoekers hebben ontdekt. In proeven op muizen verhoogt het
molecuul de afgifte van insuline bij een hoge suikerspiegel. Waarschijnlijk werkt de verbinding via het stimuleren van de aanmaak van GLP1. Muizen die Boc5 kregen verloren twintig procent van hun lichaamsgewicht.
Het integrale artikel van de Japanners vind je hier. Het is gepubliceerd in PNAS (2007) 104 (3):943.
Boc5 werkt oraal, maar ook via een injectie.
2 5 - 0 1 - 2 0 0 7
Voedingsmiddelen die zo goed smaken (Resource 25 Januari 2007) [Offline]
Dat je er automatisch minder van eet. Eetlust-onderzoeker Kees de Graaf en levensmiddelentechnoloog Tiny van Boekel willen ze gaan maken. Via het principe van sensorische verzadiging moeten die producten consumenten op tijd laten stoppen met eten.
De producten die de aan Wageningen Universiteit verbonden onderzoekers willen ontwikkelen zijn eigenlijk precies het tegenovergestelde van fast food. Fast food nodigt uit tot een snelle consumptie.
"We weten dat het kauwen van voedsel het verzadigingsproces op gang brengt", zegt Kees de Graaf. "We weten ook dat vooral vloeibare calorierijke levensmiddelen, zoals frisdrank, uitnodigen tot overconsumptie. Je lichaam telt de calorieën die je binnenkrijgt in de vorm van frisdrank niet. Misschien kun je dat doortrekken naar meer types snel voedsel. Als je in een hamburgertent een standaardmenu bestelt met frietjes, een hamburger, frisdrank of een milkshake, kun je in een kwartier vijftienhonderd kilocalorieen binnenkrijgen."
|
|
|