0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Aminozuren       Krachttraining & voeding     Visolie  Visolie     Eiwitten  Eiwitten    

2 6 - 0 4 - 2 0 1 0

  Eiwit bouwt meer spiermassa op door visolie (Gut 2003;52:1479-86.)

Slik elke 5-8 visoliecaps, en je eiwitshakes zetten meer spieren aan. Dat kun je afleiden uit een medische studie uit 2003, waarin een internationale onderzoeksgroep in ziekenhuizen eiwitsupplementen gaf aan tweehonderd mensen met alvleesklierkanker. De supplementen werkten beter als daaraan ook het visvetzuur EPA was toegevoegd.

EPA
Kankerpatiënten verliezen dikwijls dikwijls veel gewicht - en dus ook spiermassa - omdat ze door hun medicijnen en hun ziekte te beroerd zijn om nog te eten. Dat gewichtsverlies - wetenschappelijke term: cachexia - verzwakt de patiënten en vermindert hun overlevingskansen. De onderzoekers keken of ze daaraan iets konden doen met eiwitsupplementen uit de fabrieken van Abbott Laboratories.

De eiwitsupplementen zaten in blikjes van 237 ml. In een blikje zat 16 g eiwit. De onderzoekers probeerden hun proefpersonen daarvan elke dag 2 te laten drinken, maar de patiënten kwamen gemiddeld niet verder dan 1.4 blik/dag.

De controlegroep dronk blikjes met alleen eiwitten. De experimentele groep dronk blikjes waarin ook nog 1.1 g EPA/blik zat. Behalve EPA zaten er in de blikjes ook antioxidanten die in het lichaam het visvetzuur moesten beschermen tegen oxidatie, zoals de vitamines A, C en E en selenium.

Beide soorten blikjes bevatten 310 kcal.

Voordat de proef begon verloren de proefpersonen ongeveer 2 kilo per maand. Dat verminderde fors toen ze de eiwitsupplementen gingen gebruiken.


Eiwit bouwt meer spiermassa op door visolie


Veelzeggender is de ontwikkeling van de vetvrije massa.


Eiwit bouwt meer spiermassa op door visolie


De toevoeging van EPA aan de eiwitten verdubbelde zo ongeveer de toename van de vetvrije massa [en dus ook van de spiermassa]. Het stimulerende effect van het visvetzuur wordt duidelijker als je kijkt naar het verband tussen het aantal blikjes dat de proefpersonen dronken en de toename van hun vetvrije massa.

De eerste figuur die je hieronder ziet heeft betrekking op de patiënten die de gewone supplementen gebruikten. De figuur daaronder gaat over de patiënten die de met EPA-verrijkte blikjes dronken.


Eiwit bouwt meer spiermassa op door visolie

Eiwit bouwt meer spiermassa op door visolie


De onderzoekers keken in hun proefpersonen ook naar de EPA-spiegel. Hoe meer EPA er in hun bloed zat, des te meer vetvrije massa verwierven ze. Er was zelfs een patiënt met een torenhoge EPA-spiegel die bijna 8 kilo vetvrije massa won.


Eiwit bouwt meer spiermassa op door visolie


In combinatie met extra eiwitten stimuleren visvetzuren de spieropbouw, blijkt uit de studie. Zou dat ook voor krachtsporters gelden? Als je weet wat onderzoekers recent over visvetzuren hebben bijgeleerd, dan ben je geneigd die vraag positief te beantwoorden.

Nog een rekensommetje. De proefpersonen gebruikten gemiddeld anderhalve gram EPA/dag. In een goedkope 1000 mg cap visolie zit 180 mg EPA. Als nou alleen EPA de spieropbouw zou stimuleren, dan zou je 8 visoliecaps/dag nodig hebben. In dezelfde visoliecaps zit ook 120 mg DHA. Als DHA net zo goed werkt als EPA (en wij denken eigenlijk dat dat zo is), dan heb je genoeg aan 5 visoliecaps/dag.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken