2 2 - 1 0 - 2 0 0 9
Help! Eiwitdieet laat hersenen krimpen!
(Molecular Neurodegeneration 2009, 4:40 doi:10.1186/1750-1326-4-40.)
Als de wetenschappelijke blogs volgt en gehecht ben aan je musculatuur heb je de afgelopen dagen een paar keer moeten slikken. Toen gleden je ogen over alarmerende stukjes als het artikel dat wij tegenkwamen op NutraIngredients.com.
|
Het stukje is gebaseerd op een dierstudie van Alzheimer-onderzoekers van het Amerikaanse Jefferson Medical College en Mount Sinai School of Medicine dat is verschenen in Molecular Degeneration. Het is een onderzoek op genetisch veranderde TgCRND8-muizen, die het menselijke Alzheimer-eiwitje AB40 aanmaken. In de hersenen van mensen met Alzheimer vinden onderzoekers AB40 in hoge concentraties terug in de vorm van plaques. Onderzoekers gebruiken de dieren in hun zoektocht naar manieren om Alzheimer te bestrijden. Zo ook de Amerikanen.
Zou je door te spelen met de verhouding tussen vetten, koolhydraten en eiwitten in de voeding Alzheimer kunnen vertragen? Dat vroegen de onderzoekers zich af. Dus gaven ze de dieren 14 weken een dieet met veel vet (60 procent vet, 30 procent eiwit en 10 procent carbs), een dieet met veel eiwit (60 procent eiwit, 30 procent vet en 10 procent carbs), een dieet met veel koolhydraten (60 procent carbs, 30 procent eiwit en 10 procent vet) of een dieet met standard chow (praktisch identiek aan het dieet met veel koolhydraten).
Effect op het gevreesde AB40-peptide vonden de onderzoekers niet bij het eiwitdieet. Wel bleek een dieet met veel vet de concentratie van het Alzheimereiwitje te verhogen. RC = standaardvoer; HP = eiwitrijk voer; HF = vetrijk voer; HC = koolhydraatrijk voer.
De hersenen van de muizen die een eiwitrijk dieet hadden gekregen waren "unexpectedly 5 per cent lower in weight than brains from all other mice" - precies zoals de nieuwsberichten melden. Dat zie je in de figuur hieronder.
Alarmerend? Niet echt, ontdek je als je niet alleen het abstract van de studie leest, maar de hele studie - en als je de onderstaande figuur tegenkomt. Die vertelt hoe zwaar de muizen waren.
Goed, de hersenen van de muizen in de HP-groep waren 5 procent lichter. Maar de muizen in de HP-groep zelf waren maar liefst vijftig procent lichter dan de muizen in de andere groepen. Misschien was dat het gevolg van de slankmakende werking van het eiwitrijke dieet. Eiwitrijke voeding verhoogt de stofwisseling en remt de eetlust.
Stel je voor: je weegt 80 kilo. Iemand vertelt je dat jouw hersenen vijf procent lichter zijn dan die van iemand die 160 kilo weegt.
En? Raak je in paniek?
|