|
||
|
||
0 6 - 0 4 - 2 0 0 4 Eiwitsupplement met extra cysteïne nog beter voor spieren, zegt producent
Een Canadese fabrikant van eiwitsupplementen claimt dat zijn product, dat extra cysteïnehoudende eiwitten uit wei bevat, de vetverbranding stimuleert en spierkracht laat toenemen. Proeven op gezonde mensen geven hem gelijk. Immunocal verhoogt de aanmaak van de lichaamseigen antioxidant glutathion.
Omdat een hoge concentratie glutathion in het lichaam - in ieder geval bij mensen met astma en taaislijmziekte - samengaan met meer kracht en spiermassa - testten onderzoekers van McGill University voor Immunotec uit of het Immunocal ook werkt bij gezonde mensen.
Hun artikel verscheen in 1999 in de Journal of Applied Physiology. Het bedrijf heeft er dankbaar gebruik van gemaakt. Op tientallen plaatsen op het web vind je advertenties die aan het onderzoek refereren.
De onderzoekers gaven tien mannen en tien vrouwen drie maanden twee keer per dag tien gram Immunocal of een placebo dat uit caseïne bestond. Voor en na die periode wogen de onderzoekers hun proefpersonen, bepaalden ze hun spier- en vetmassa en lieten ze ze dertig minuten uit alle macht sprinten op zo'n elektronische fiets die niet van zijn plaats komt. Elke groep bestond uit vijf mannen en vijf vrouwen.
Laten we maar meteen beginnen met de resultaten. De tabel hieronder geeft de percentuele veranderingen in de twee groepen weer. De 'peak power' en de 'arbeid in dertig seconden' zijn waarden die de onderzoekers op de elektrische fiets hebben gemeten. De concentratie glutathion is niet bepaald in het spierweefsel maar in bloedcellen.
De onderzoekers hebben twee waarden in de bovenstaande tabel uitgewerkt in twee aparte figuurtjes. Witte balk = experimentele groep; zwarte balk = placebogroep.
Wat glutathion precies zou doen, daarover hebben de onderzoekers zo hun denkbeelden. Uiteraard noemen ze de antioxidantwerking, maar ze denken ook dat glutathion misschien ook de activiteit van genen verhogen die de spiergroei reguleren.
De onderzoekers hebben ook gekeken naar de hoeveelheid lichaamsbeweging die hun proefpersonen namen. Hoe het daarmee zat, voordat de toediening van het supplement en de placebo begon, dat vertelt de tabel hieronder.
Zoals je in tabel helemaal bovenaan hebt kunnen zien zijn de proefpersonen in de Immunocalgroep lichamelijk actiever geworden. De onderzoekers zijn zich ervan bewust dat dat misschien een alternatieve verklaring is voor de effecten op de vetmassa en de spieren.
De onderzoekers werkten met mensen die niet of nauwelijks aan sport deden. De gevonden effecten zouden ook het werk kunnen zijn van een beetje training. Waren de proefpersonen met gewichten gaan trainen? Dat is onbekend. 'Our activity questionnaire provides us with time spent in activity but does not describe how that time was spent', schrijven de Canadezen.
L. C. Lands, V. L. Grey, A. A. Smountas. Effect of supplementation with a cysteine donor on muscular performance. J Appl Physiol 87: 1381-1385, 1999; 8750-7587/9. [link] |
|
|