Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven & leefstijl       Langer leven & psychologie       Echinacea       Langer leven & suppletie    

1 9 - 0 4 - 2 0 0 9

  Elke dag een beetje Echinacea verlengt levensduur (Biogerontology. 2005;6(3):157-63.)

Als je muizen vanaf hun puberteit elke dag twee milligram Echinacea purpurea geeft, dan leven de dieren stukken langer. Dat ontdekten onderzoekers van McGill University in Canada. Vooral op middelbare leeftijd, als muizen normaliter kwetsbaar worden voor kanker, vermindert suppletie met het plantje de sterfte.

Echinacea
Echinacea is een immunostimulant. Extracten van het plantje stimuleren immuuncellen en beschermen bijvoorbeeld tegen verkoudheid. Ben je al verkouden, dan helpt Echinacea je immuunsysteem de ziekte sneller onder controle te brengen. In dierproeven is het effect van Echinacea zelfs zo sterk, dat muizen met tumoren langer leven als ze Echinacea toegediend krijgen. [J Altern Complement Med. 2001 Jun;7(3):241-51.]

Kanker openbaart zich vaak op middelbare leeftijd, bij mensen als ze in de veertig of vijftig zijn. Op die leeftijd wordt het lichaam bovendien kwetsbaarder voor infecties door virussen. Misschien komt dat omdat op die leeftijd de aanmaak van immuuncellen afneemt. Misschien neemt de kwaliteit van de immuuncellen af.

Als gezonde cellen veranderen in kankercellen, of worden besmet door virussen, proberen immuuncellen ze op te ruimen. Vandaar dat de Canadezen zich afvroegen of je muizen langer in leven kunt houden als je ze vanaf jonge leeftijd elke dag een beetje Echinacea door hun voer geeft, en zo hun kans op kanker en virusinfecties vermindert.

Het antwoord op die vraag is 'ja'. Hieronder zie je wat Echinacea doet met de levensduur van de muizen.


Elke dag beetje Echinacea verlengt levensduur


De suppletie verhoogde de aanmaak van immuuncellen in het beenmerg van de muizen, zie je hieronder. Sterk was vooral het effect op de Natural Killer-cellen [NK]. Dat zijn niet-lerende immuuncellen die alle cellen opruimen die een beetje verdacht zijn. NK-cellen horen bij de eerste verdedigingslinie van het immuunsysteem.


Elke dag beetje Echinacea verlengt levensduur


Een theorie die de Canadazen naar voren schuiven is dat suikerketens in de Echinaceaplant, de arabinogalactans, worden opgenomen door immuuncellen en vervolgens de aanmaak van eiwitten als Interleukine-1, TNF-alpha en Interferon-beta2 stimuleren. Die eiwitten activeren weer de NK-cellen. Een ander mogelijk mechanisme is dat de alkylamides - verbindingen die interacteren met de CB2-receptor - NK-cellen actief maken.

De onderzoekers sluiten niet uit dat het levensverlengend effect van Echinacea over een ander mechanisme loopt. Maar dat Echinacea het leven van muizen verlengt, daaraan twijfelen ze niet.

Het humane equivalent van de dosis die onderzoekers gebruikten is ongeveer 500-700 milligram Echinacea per dag.

Stacken met Ginkgo, dat spul.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken