Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Fundamenteel longevity-onderzoek       Longevity & psychologie       Cacao       Longevity & suppletie    

2 4 - 0 3 - 2 0 0 9

  Elke dag een beetje cacao verlengt levensduur (Nutr Res. 2008 Jun;28(6):377-82.)

In niet al te extreme hoeveelheden verlengt cacao de levensduur. Dat maken biologen van de Canadese York University op uit proeven met het fruitvliegje Drosophila melanogaster, een geliefd proefdier voor anti-verouderingsonderzoek. Kregen de vliegjes erg veel cacao door hun voer, dan bleef er van de levensverlengende werking van cacao echter niks over.

De onderzoekers gaven hun vliegjes voer - eigenlijk: ze stelden ze bloot aan medium - dat voor vijf of tien procent bestond uit cacao. Fruitvliegjes worden zeventig tot dagen oud. Door na te gaan hoe oud hun fruitvliegjes werden, hoopten de onderzoekers
Elke dag een beetje cacao verlengt levensduur
te achterhalen of cacao inderdaad een levensverlenger is. Een keur van studies wijst in die richting.

Ratten leven langer als je ze cacao geeft, waarschijnlijk doordat cacao de aanmaak van dopamine in de hersenen op peil houdt. In epidemiologische studies halveert een dagelijks paaseitje pure chocolade de kans op hartaanvallen. Waarschijnlijk komt dat doordat de polyfenolen in cacao het LDL beschermen tegen oxidatie, het ontstaan van bloedstolsels remmen en het enzym protein kinase C in de vaatwanden saboteren. Dat enzym breekt NO af. Minder protein kinase C betekent meer NO, en meer NO betekent vaatverwijding. Tenslotte remmen de polyfenolen in cacao ontstekingsprocessen.

De Canadese onderzoekers keken wat minder specifiek. Ze wilden in de eerste plaats gewoon weten of fruitvliegjes langer leefden als je ze cacao geeft. En dat deden ze. Hieronder zie je hoe de lagere dosis cacao de wat oudere fruitvliegjes behoeden voor een voortijdige dood. De maximale levensduur verlengen doet cacao niet.


Elke dag een beetje cacao verlengt levensduur


Veel cacao werkt echter averechts.

De onderzoekers herhaalden hun proeven terwijl ze hun proefdierdiertjes blootstelden aan een atmosfeer met uitsluitend zuurstof. Zo'n omgeving bevordert oxidatieprocessen in de cellen en verkort het leven. Als stoffen in zulke proeven het leven verlengen zijn ze misschien interessant voor gezondheidsbewuste sporters. Zeker duursporters die veel joules verbruiken, maar ook krachtsporters die door hun vergrote spiermassa extra energie nodig hebben, verbruiken meer zuurstof dan normale mensen.

Hieronder zie je dat cacao de schadelijke effecten van zuurstofstress beperkt.


Elke dag een beetje cacao verlengt levensduur


De onderzoekers deden hun proeven ook met vliegjes die door een genetische ingreep in hun mitochondria geen beschermend SOD2-enzym meer aanmaakten. Dat enzym maakt schadelijke verbindingen onschadelijk. Bij de SOD2-loze vliegjes verkortte cacao de levensduur. Dat wijst erop dat de beschermende stoffen in cacao ook een keerzijde hebben. In de mitochondria ontpoppen ze zich als oxidanten, niet als anti-oxidanten. Daarom verkorten extreme hoeveelheden cacao ook bij gezonde vliegjes het leven juist, denken de Canadezen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken