Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Calcium       Afslanksupplementen       Afvallen    

0 2 - 0 4 - 2 0 1 0

  Elke dag een gram calcium extra, na een jaar een kilootje minder vet (Int J Obes (Lond). 2010 Jan;34(1):127-35.)

Hoe meer calcium je via je voeding binnenkrijgt, des te meer vet verlaat via je ontlasting je lichaam. Volgens een studie van de Amerikaanse Vanderbilt University kun je per jaar een kleine kilo vetmassa extra verliezen als je elke dag een gram extra calcium slikt.

Elke dag een gram calcium extra, na een jaar een kilootje minder vet
Als een voedingsonderzoeker ergens leest dat calcium positieve effecten heeft, dan wordt hij meteen argwanend. Zijn eerste gedachte is dat hij beduveld wordt door de zuivelindustrie. De zuivelindustrie heeft als geen andere maatschappelijke sector geleerd hoe je het eigen belang kunt vermommen als het algemeen belang. Het positieve imago van zuivel en calcium is het werk van de zuivelindustrie, die door fondsen slim in te zetten, in de voedingswetenschap te infiltreren en kritikasters te intimideren ons het idee heeft gegeven dat je alleen maar gezonder wordt als je meer zuivel en calcium consumeert.

Daarom zet de zuivelindustrie alles op alles om onderzoekers als Walter Willett uit te schakelen, die met hun studies hebben aangetoond dat een hoge inname van calcium de kans op prostaatkanker verhoogt. Dat komt waarschijnlijk doordat calcium de vitamin D-voorraad in het lichaam vermindert. Vitamine D is een remmer van prostaatkanker.

Deze studie is voor zover we weten niet betaald door de zuivelindustrie. In dit onderzoek moesten 34 dikke proefpersonen 12 weken op een dieet dat 30 procent minder energie leverde dan de proefpersonen verbrandden. De helft van de proefpersonen verdroeg zuivel [digesters], de andere helft niet [non-digesters]. De onderzoekers gaven de digesters 6 weken een dieet dat dagelijks 500 mg calcium leverde, en 6 weken een dieet dat goed was voor 1500 mg calcium. De calcium kwam uit zuivel.

Met de non-digesters deden de onderzoekers hetzelfde, alleen kwam bij hen tijdens de calciumrijke periode de extra calcium uit supplementen.

Hieronder zie je hoeveel procent van het ingenomen vet via de ontlasting het lichaam verliet.


Elke dag een gram calcium extra, na een jaar een kilootje minder vet


Om hoeveel grammen vet het ging zie je hieronder.


Elke dag een gram calcium extra, na een jaar een kilootje minder vet


De zuivel-eters verloren dagelijks 2 gram vet extra. Dat is 18 kcal. De supplementenslikkers verloren 1.5 gram vet extra. Dat is 14.5 kcal. Het gaat om kleine beetjes, maar op jaarbasis kan dat 0.75-0.93 kilo vetmassa schelen.

Het afslankdieet van de proefpersonen was regulier. Low-carbers eten verhoudingsgewijs meer vet. Bij hen zouden calciumpillen wel eens beter kunnen werken dan in deze proef.

De onderzoekers gebruikten supplementen met calciumcitraat. Calciumcitraat wordt makkelijk door het lichaam opgenomen - en dat moet je dus juist niet hebben. Hoe meer calcium in de darmen blijft, des te beter. Het moeilijker opneembare calciumcarbonaat - aanwezig in goedkope calciumsupplementen - werkt mischien beter.

Mocht je met calciumsupplementen sneller willen afvallen, dan kun je overwegen om ook je inname van vitamine D te verhogen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken