Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Prostaatkanker       Vitamines       Kankerpreventie       Vitamine D    

0 9 - 0 9 - 2 0 0 7

  Elke dag vijftig microgram vitamine D3 halveert kans darmkanker (Nutrition Reviews, Vol. 65, No. 8, August 2007(II): S91S95)
De inname van vitamine D moet fors omhoog. Als de concentratie van 25-hydroxy-vitamine D in het lichaam stijgt, zal het aantal gevallen van borst-, darm- en prostaatkanker afnemen. Dat zeggen Californische epidemiologen in een overzichtsartikel in Nutrition Reviews.
De onderzoekers gooien gegevens uit eerdere studies bij elkaar, waarin onderzoekers verbanden hebben onderzocht tussen de concentratie vitamine D in het bloed en kanker. Op basis daarvan extrapoleren ze wat er zou gebeuren als de inname van vitamine D omhoog zou gaan.
Als de gemiddelde Amerikaan dagelijks 2000 eenheden of vijftig microgram vitamine D3 - zie de tweede figuur hieronder - zou binnenkrijgen, zou het aantal gevallen van darmkanker in de VS halveren. Dat zie je in de figuur hieronder.

Elke dag vijftig microgram vitamine D3 halveert kans darmkanker

Om het aantal gevallen van borstkanker te halveren zou een inname van 88 microgram per dag of 3500 eenheden nodig zijn.
Het klinkt mooi, maar de National Academy of Sciences adviseert dagelijks niet meer dan vijftig microgram vitamine D3 te consumeren. Die aanbeveling moet op de helling, vinden de onderzoekers. Tot een inname van 250 microgram per dag is vitamine D veilig, denken ze. "There is no established adverse effect of Vitamin D3 below 10.000 IU."
De huidige maximale inname van vijftig microgram D3 per dag zou voor iedereen boven de twaalf de minimale inname moeten zijn, vinden de Amerikanen.

Vitamine D3

In de meeste multivitaminepillen zit vijf microgram vitamine D. Een moot zalm van 120 gram bevat volgens het Voedingscentrum tien microgram. Soortgelijke hoeveelheden vind je in makreel.
Vitamine D is eigenlijk een hormoon. Een metaboliet van de vitamine hecht in de cel aan een receptor, en schakelt een reeks tumorremmende genen aan en remt tegelijkertijd een stel tumorbevorderende genen af. Zo activeert vitamine D het anti-kankergen p53. Dat gen codeert voor een eiwit dat de levensloop van de cel vertraagt, zodat de cel minder genetische foutjes in het DNA maakt. Ook remt vitamine D de factor VEGF. Dat eiwit helpt tumoren bij de vorming van bloedvaten die de kankercellen van bloed voorzien.
Essentieel is ook dat vitamine D cellen in het epitheel van de darm en de prostaat het eiwit E-cadherin laat aanmaken. Het eiwit vormt een soort intercellulaire lijm, waardoor de cellen in de beschermende laag rondom darmen en prostaat aan elkaar vastzitten. Verzwakt die structuur doordat de cellen te weinig E-cadherin aanmaken, dan kunnen tumorcellen makkelijk concurreren met gezonde cellen. De kankercellen kunnen de gezonde cellen dan overwoekeren, en ook makkelijker door het lichaam migreren.
Vitamine D beschermt dus tegen darm- en prostaatkanker op meerdere manieren tegelijkertijd.
Twee factoren die de werking van vitamine D versterken zijn zonlicht en soja. Zonlicht doet de D-vitamines in de huidcellen omzetten in de werkzame metaboliet, de flavonoiden in soja remmen een enzym in het lichaam dat vitamine D afbreekt. Soja remt kankerprocessen trouwens ook langs andere mechanismen.

0 8 - 0 9 - 2 0 0 7

  Herbalife: Onze producten zijn veilig (Herbalife)
"Wij zijn op de hoogte van de rapporten in de Journal of Hepatology", laat Stephen van der Ven, country director van Herbalife International, weten tegenover Ergogenics. "We hebben daarover internationaal erkende leverspecialisten uitgebreid en herhaaldelijk geconsulteerd. Dat leidde tot de conclusie dat er geen verband is tussen de gevonden lever-afwijkingen en welk Herbalife-product dan ook."
Van der Ven kent de gevallen in de artikelen van Zwitserse en Israelische onderzoekers, die onlangs verschenen in de Journal of Hepatology. Het zijn oude gevallen, zegt hij, waarover Herbalife al enkele jaren geleden met de auteurs van gedachten heeft gewisseld.
Herbalife ontkent niet dat de gevallen bestaan - maar zoekt de oorzaak van de leverstoornissen in een andere richting.
"Veel consumenten die kiezen om Herbalife-gewichtsbeheersingsproducten hebben overgewicht", aldus Van der Ven. "Sommigen hebben zelfs overgewicht in ernstige mate, en lijden aan obesitas en diabetes. Die condities kunnen leverafwijkingen veroorzaken, zoals niet-alcoholische leververvetting. De kruidenpreparaten die de patienten gebruikten zijn geen factor van betekenis."
Herbalife: Onze producten zijn veilig
Van der Ven noemt de gevallen die de onderzoekers rapporteerden "anekdotisch".
"Wereldwijd hebben miljoenen tevreden klanten onze producten bijna dertig jaar gebruikt", zegt Van der Ven. "Onze producten worden geformuleerd, gefabriceerd en gecontroleerd onder strikte voorwaarden. Ze worden verkocht in 65 landen. Overal waar we onze producten verkopen, voldoen ze aan de regelgeving. Alle Herbalife producten zijn dan ook veilig, mits ze worden gebruikt conform de gebruiksaanwijzing."
Herbalife monitort alle gevallen van adverse effects, zegt Van der Ven. "Onze Scientific Affairs Group behandelt het geringe aantal vragen dat we krijgen van artsen en consumenten. We zoeken adverse event reports uitgebreid uit, net zolang tot we precies weten wat er aan de hand is. Tot nu hebben we nooit een product verplicht moeten terugtrekken."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken