0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vitamines       Vitamine E       Levensverlenging & supplementen       Levensverlenging & leefstijl    

0 7 - 1 1 - 2 0 10

  En toch verlengt vitamine E de levensduur... (Mol Nutr Food Res. 2010 May;54(5):719-25.)

Sinds uit een grote humane metastudie bleek dat supplementen met vitamine E de sterftekans met enkele procenten verhogen is vitamine E levensverlenger af. Onterecht, zeggen biologen van de University of Aberdeen. Vitamine E verlengt het leven wel degelijk. Je moet de vitamine alleen wel langere tijd gebruiken.


En toch verlengt vitamine E de levensduur...


De onderzoekers publiceerden in 2008 een studie waarin ze C57BL/6-muizen vanaf hun vierde levensmaand 25 keer meer alfa-tocoferol [de standaard vitamine E-analoog] gaven dan volgens de richtlijnen nodig is. [Rejuvenation Res. 2008 Feb;11(1):83-96.] De muizen kregen voer dat per kilo 550 mg alfa-tocoferol bevatte.

De muizen in de supplementgroep leefden 15 procent langer dan de muizen in de controlegroep. Die kreeg standaardvoer waarin per kilogram 22 mg alfa-tocoferol zat.


En toch verlengt vitamine E de levensduur...


De eerste 18 maanden suppletie activeerde de suppletie ontgiftende enzymen in de lever, ontdekten de Britten. Het lichaam van de muizen herkende de vitamine kennelijk als een lichaamsvreemde ["xenobiotic"] stof, en maakte extra enzymen aan die de vitamine afvoeren.

Na 18 maanden verdween dat het effect en begon het supplement de activiteit van het gen p21 te verhogen. Dat is een moleculaire schakelaar die een reeks genen activeert die beschermen tegen kanker.

Als de onderzoekers de bestaande studies op een rijtje zetten ontdekken ze dat vitamine E het leven van muizen en ratten verlengt onder twee voorwaarden: de doses zijn niet te hoog, en de toediening is langdurig.


En toch verlengt vitamine E de levensduur...


"We suggest that when vitamin E is administered over short periods, enhancement of the xenobiotic metabolism response may nullify any beneficial effects", concluderen de onderzoekers. "Indeed, short-term administration of vitamin E in humans may actually have a negative impact on all cause mortality when administered at high doses."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken