|
||
|
||
0 3 - 1 2 - 2 0 0 2 Rel rond energiesupplement Enada
Het energiesupplement Enada werkt niet, en de bedrijven die Enada verkopen aan mensen met de ziekte van Parkinson of ME zijn kwakzalvers. Dat zegt de Nederlandse Vereniging tegen de Kwakzalverij in een kritisch stuk over Enada in het Algemeen Dablad. De producent van het supplement laat het er niet bij zitten, en richt zijn pijlen op de schrijver van het artikel.
In Enada zit, volgens de producenten tenminste, de stof nicotinamide adenine dinucleotide - of kortweg NADH. NADH levert energie aan enzymen: moleculaire fabriekjes die stoffen in het lichaam opbouwen of afbreken. Zo helpt NADH bij de aanmaak van het energiemolecuul ATP. Supplementenfabrikanten hopen daarom dat meer energie krijgt als je extra NADH inneemt. beschikken.
NADH kwam in Nederland in opspraak toen Arjan Paans van het Algemeen Dagblad een presentatie over het supplement bijwoonde, waarvoor vitamineverkoper CuraSense een zaal van de Rotterdamse Erasmusuniversiteit had afgehuurd. De presentatie richtte zich vooral op mensen met het chronische vermoeidheidssyndroom ME. CuraSense presenteerde Enada als een middel dat het ME-syndroom kon helpen bestrijden.
Tijdens de presentatie sprak de Weense onderzoeker Georg Birkmayer, die recent een artikel over het effect van Enada op mensen met ME had gepubliceerd in de Annals of Allergy, Asthma, & Immunology.
Paans schreef een stuk waar het ongeloof van afdroop. De Nederlandse Vereniging tegen de Kwakzalverij sprak in het artikel zijn afschuw uit over de vertoning. 'Erasmus Universiteit zou zich hier niet mee moeten inlaten', vond de vereniging.
De Vereniging staat niet alleen. Birkmayer en zijn medewerkers gaven 10 milligram NADH aan mensen met ME. Dertig procent van hen ging vooruit.(3) Eerder had Birkmayer soortgelijke proeven gedaan op mensen met Parkinson en geconstateerd dat ook die groep baat had bij het supplement. NADH zou een enzym stimuleren dat de aanmaak van dopamine bevordert, aldus Birkmayer. Bij Parkinson vermindert de aanmaak van dopamine in zulke mate dat het lichaam niet meer naar behoren functioneert.
Beide Birkmayerstudies oogstten kritiek. In het geval van de Parkinsonstudie concludeerde een onderzoeker vijf jaar later dat NADH zichzelf nog steeds moest bewijzen en het onderzoek naar ME-patienten liep uit op een kleine wetenschappelijke rel. David Colquhoun en Stephen Senn, twee Britse farmacologen, vonden rekenfouten in de studie. Ze vroegen Birkmayer de ruwe gegevens op te sturen zodat ze de conclusies konden verifieren, maar die ging daar niet op in.
In een reactie lieten de onderzoekers weten dat het om een voorlopig, verkennend onderzoek ging - maar op conferenties en in advertentiecampagnes presenteerden ze hun gegevens als het bewijs dat NADH werkte. De onderzoekers zelf waren trouwens betaald en begeleid door Georg Birkmayer - de directeur van het Weense Birkmayer Pharmaceuticals, fabrikant, patenthouder en distributeur van Enada.
David Wood analyseerde in een artikel de manier waarop Birkmayer en zijn onderzoekers tot hun conclusies kwamen. Hij kon zich er niet in vinden. Zo achtte Wood het onwaarschijnlijk dat alle onderzochte patienten werkelijk ME hadden, en benadrukte dat de proefpesonen ook andere middelen dan NADH gebruikten en soms ook leden aan allergische aandoeningen. De manier waarop de onderzoekers de vooruitgang van hun proefpersonen maten was volgens Wood bovendien discutabel. "The paper is junk science of the worst sort", aldus Wood.
Paans had dus reden voor een stuk met een kritische insteek. Peter van Hogerhuis, betrokken bij vitamineverkoper CuraSense, opende op Usenet echter een persoonlijke aanval op de journalist. Paans zou zelfs de naam van het preparaat niet kennen, geen Engels kunnen spreken, geen verstand van wetenschap hebben en kortom een slecht artikel hebben afgeleverd. Birkmayer was een gerenommeerd onderzoeker en Paans gewoon vooringenomen.
Aldus Hogerhuis.
1. Renascent Systems. ENADA/NADH, a scientific breakthrough guaranteed to increase human energy. NADH.com, laatst bijgewerkt op 23-11-2002. |
|
|