Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurdoping       Duurtraining       Duursportsupplementen       Duursport & voeding    

2 4 - 0 3 - 2 0 0 8

  Endurance-supplement citroenzuur (J Clin Biochem Nutr. 2007 Nov;41(3):224-30.)
Geef gezonde mensen elke dag een paar gram citroenzuur. Doe dat een week achtereen, en laat ze daarna een paar uur achter elkaar fietsen. Vraag ze of ze na 210 minuten gedurende tien seconden zo hard mogelijk sprinten als ze maar kunnen. Het supplement stelt je proefpersonen in staat om dan toch een hoge snelheid te halen. Ondanks hun vermoeidheid.
Dat experiment deden onderzoekers van het Japanse Soiken. Soiken is een ingrediëntenfabrikant, die zich sinds
Citroenzuur
2004 richt op de markt voor health drinks. [nutraingredients.com 09-Dec-2004]
Soikens studie is een onderdeel van een door de Japanse overheid betaald project, waarin onderzoekers studeren op functional foods die moeten voorkomen dat overijverige werknemers zich letterlijk doodwerken. Eerder publiceerden onderzoekers die deelnemen aan dat project over de vermoeidsheidsremmende effecten van cafeïne en co-enzym Q10.
De onderzoekers gaven achttien gezonde proefpersonen, in de leeftijd van 21 tot 57 jaar, acht dagen lang elke dag 2700 milligram citroenzuur. Controlegroepen kregen een placebo of een gram L-carnitine.
De onderzoekers lieten hun proefpersonen eerst een half uur fietsen op 80 procent "of the heart rate at the anaerobic threshold" en vroegen de vrijwilligers toen of ze tien seconden wilden sprinten. Na 210 minuten fietsen moesten de proefpersonen dat nog eens doen. Hieronder zie je wat voor effect de suppletie had op de afstanden [in rpm - red.] die de proefpersonen tijdens die sprints konden afleggen.

Endurance-supplement citroenzuur bestrijdt chronische vermoeidheid

Het effect was niet significant. De tijdsduur van tien seconden van de sprints was waarschijnlijk te kort om effect te laten zien, denken de Japanners.
"Support for this comes from the fact that it takes eight seconds for maximum exercise to deplete the ATP pool in muscle cells. Performance tests done for a longer period of time may possibly give different results."
Extra citroenzuur zwengelt in het lichaam de citroenzuurcyclus aan. Daarin zetten cellen voedingsstoffen om in het energiemolecuul ATP.
Wel significant was het effect van het organische zuur op de vermoeidheid die de proefpersonen rapporteerden tijdens de sessies. Die maten de onderzoekers aan de hand van een VAS-score.

Endurance-supplement citroenzuur bestrijdt chronische vermoeidheid

Dat effect was wel significant. "The VAS scores after four hours physical load were 60.6 in the citric acid group and 74.6 in the placebo group", schrijven de onderzoekers. "The difference of VAS score, 14.0, is so large that almost all people feel the fatigue reduction in daily life."
Misschien is citroenzuur een interessant supplement voor mensen met chronische vermoeidheidsklachten, aldus de onderzoekers.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken