0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       EPOC       Krachttraining       Afvallen    

2 8 - 0 5 - 2 0 1 0

  Energie voor naverbranding na zware krachttraining komt vooral uit vet (J Exerc Sci Fit. 2006;4(2):103-9.) [Offline]

Hoe zwaarder de gewichten waarmee je traint, des te meer energie verbruikt je lichaam als je training erop zit, schreven we een maand geleden. Volgens bewegingswetenschappers van de National Taiwan Normal University haalt het lichaam die extra energie voor de naverbranding [EPOC] vooral uit vet.

Energie voor naverbranding na zware krachttraining komt vooral uit vet
De Taiwanezen lieten 16 mannelijke studenten, die al minstens een half jaar met gewichten trainden, 2 keer de belangrijkste spieren van hun lichaam trainen met 8 basisoefeningen. De studenten deden de biceps-curl, upright-row, bench-press, triceps-pushdown, leg-press, squat, bent-over rows en leg-extensions. Van elke oefening deden de onderzoekers 3 sets. Tussen de sets rustten de studenten 2 minuten.

De ene keer trainden de studenten met een gewicht dat de helft was van het gewicht waarmee ze nog net 1 rep konden maken. Ze trainden dus op 50 procent van hun 1RM. [LO] Met die belasting maakten de proefpersonen 15 reps. De andere keer trainden ze op 75 procent van hun 1RM en maakten ze 10 reps. [HI] De hoeveelheid energie die de studenten tijdens de LO- en HI-training verbruikten was praktisch hetzelfde.

Na de training monitorden de onderzoekers twee uur lang het energieverbruik van de studenten. Dat was verhoogd. Niet zoveel als in andere EPOC-studies, maar toch aanzienlijk.


Energie voor naverbranding na zware krachttraining komt vooral uit vet


De EPOC na de training met de zware gewichten was hoger dan na de training met de lichtere gewichten. Dat had je kunnen verwachten. Nieuw is dat de onderzoekers konden achterhalen dat het verhoogde energieverbruik na de training vooral op het conto komt van de verbranding van vet. De onderzoekers weten niet waarom.

De figuur hieronder laat zien dat niet alleen de absolute hoeveelheid vet toeneemt die het lichaam verbruikt na een krachttraining met zware gewichten. Ook de relatieve hoeveelheid neemt toe.


Energie voor naverbranding na zware krachttraining komt vooral uit vet


Kijk aan. Nog een argument om, ook als je wilt afvallen, met zware gewichten te krachttrainen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken