Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Carotenoïden       Plantaardige extracten       Slaap       Duursportsupplementen    

0 6 - 1 2 - 2 0 1 0

  Energiebooster crocetin verbetert slaapkwaliteit (Phytomedicine. 2010 Sep;17(11):840-3.)

Energiegevende supplementen zijn leuk en aardig, maar door hun desastreuze effecten op de slaapkwaliteit is hun nut beperkt. Pepmiddelen geven op z'n best een extraatje, maas slaap is essentieel. Het stimulerende crocetin, de carotenoïde uit Gardenia jasminoides, [structuurformule hieronder] heeft die bijwerking nu eens niet. Volgens een Japanse humane studie verbetert crocetin de slaapkwaliteit zelfs. Een beetje.


Crocetin


Crocetin
In Japan zijn supplementen met crocetin al op de markt. Ze bevatten alcoholextracten van vruchten van Gardenia jasminoides. Riken maakt ze, maar Riken zal heus niet de enige producent zijn.

Crocetin heeft, behalve dat het de vermoeidheid verdrijft, nog meer interessante effecten. In dierproeven en celstudies verbetert de verbinding de werking van het geheugen, [Behav Brain Res. 2007 Nov 2;183(2):141-6.] [Behav Brain Res. 2006 Oct 2;173(1):112-5.] vermindert het de vorming van plaques in de hersenen en remt het de ontwikkeling van kankercellen. Japanse onderzoekers, die nagingen of crocetin helpt tegen vermoeide ogen [ja, dat deed het] rapporteerden in 2007 dat proefpersonen die crocetin slikten beter sliepen. [Jpn. J. Vis. Sci. 2007 28 77–84.] Die laatstgenoemde studie was de aanleiding voor het onderzoek waarover dit stukje gaat.

In september 2010 publiceerden onderzoekers van Kansai University en Riken een humane studie, waarin ze 17 jonge mannen met lichte slaapproblemen gedurende 2 weken dagelijks een capsule met 7.5 mg crocetin lieten slikken. De mannen slikten eenzelfde periode een placebo.

Toen de onderzoekers het slaapgedrag van de mannen in een kliniek in kaart brachten, zachten ze dat crocetin het aantal keer verminderde dat de mannen wakker werden.


Energiebooster crocetin verbetert slaapkwaliteit


Crocin


Als een volslagen verrassing komen de bevindingen niet. In dierstudies werkt crocetin - nou ja: eigenlijk de versuikerde versie daarvan, die crocin heet en waarvan je pal hierboven de structuurformule ziet - angstremmend. [Phytomedicine. 2008 Dec;15(12):1135-9.] Angstremmende stoffen verbeteren meestal de slaapkwaliteit. Bovendien gebruiken traditionele genezers extracten van Gardenia jasminoides al eeuwenlang als rustgevend middel.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken