Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Superfoods       Cerebrogenics       Taurine       Cafeine    

1 5 - 1 0 - 2 0 0 8

  Energiedrank Go Fast met ribose ligt in supermarkt (gofastsports.nl) [Offline]
Gespot bij de Appie, naast de Red Bull en de PeptoPro: Go Fast, het energiedrankje van Go Fast Sports. Eigenlijk moet je schrijven Go Fast!, met een uitroepteken, maar dat vertikken we. Te interessantdoenerig. Te nineties.
Wel de moeite waard is de samenstelling van Go Fast. Het drankje bevat het celsuiker ribose. De naam van het in de supplementenscene niet onbekende Bioenergy, fabrikant van ribose, prijkt pontificaal op het blikje.
Hoeveel ribose er precies in een blikje Go Fast zit, wordt op het label niet duidelijk, maar volgens een blog van een energiedrank-expert is het zevenhonderd milligram. [possessedbycaffeine.com April 12, 2008] [Offline]
Energiedrank Go Fast met ribose ligt in supermarkt
Daarnaast bevat Go Fast per blikje 21 gram snel opneembare koolhydraten, B-vitamines, een gram taurine, tachtig milligram cafeïne, 75 milligram guarana, 250 milligram Siberische ginseng, 75 milligram Ginkgo biloba, 25 milligram inositol en vijftig milligram mariadistel.
Dat Go Fast nu in een supermarkt ligt is opmerkelijk. Tot voor kort kon je het o zo hippe product alleen kopen via de webwinkel van Go Fast, benzinestations en trendy evenementen, zoals ID&T en Q-dance.
Die exclusieve verkoop was een bewuste keuze van het Amerikaanse Go Fast Sports. Go Fast is medio jaren negentig opgericht door de skydiver Troy Widgery. Aanvankelijk verkocht het bedrijf spullen voor skydivers, maar in het begin van de 21ste eeuw bracht Widgery ook een energiedrankje op de markt.
Daarbij zorgde Widgery ervoor dat Go Fast hipper bleef dan het Oostenrijkse Red Bull, de marktleider in de niche van de energiedrankjes. "Vroeger was Red Bull koel", zei Widgery even nadat Go Fast op de markt kwam. "Maar nu je Red Bull in elk tankstation kunt kopen is het stukken minder koel."
Om vooral hip te blijven vermeed Go Fast Sports de mass-market retailers, en koos bewust voor winkels die motoren en snowboards verkochten en hip nightspots om het product te verspreiden. [ColoradoBiz March 1 2002] [Offline] In het kleine marktsegment van de energiedrankjes zijn merken volgens Widgery in een felle concurrentiestrijd verwikkeld waarin ze moeten bewijzen dat ze authentic zijn in plaats van corporate. [Business Week January 5, 2005]
Maar nu ligt het o zo hippe Go Fast dus in de schappen van de Appie. Waar je ook spruitjes, flosdraad, WC-papier, afwasborstels en ongebleekte koffiefilterzakjes kunt kopen. Heel trendy.
Verleden jaar liet Widgery in een interview trouwens vallen dat hij zijn bedrijf eigenlijk wilde verkopen. [Denver Business Journal September 7, 2007] Bedrijven hadden interesse in Go Fast Sports, maar Widgery wilde niet zeggen welke.
Ribose
De actieve stof in Go Fast waar de marketingmachinerie de meeste nadruk op legt is ribose. [Chemische structuur hiernaast] Ribose is een suiker, dat cellen gebruiken als lijm om moleculen aan elkaar te plakken. Als de cel ribose bijvoorbeeld plakt aan adenine krijg je adenosine. Plakt de cel daar nog drie fosforgroepen aan vast, dan heb je het energiemolecuul ATP. Jelui hebt er vast wel eens van gehoord.
Het Amerikaanse Bioenergy, fabrikant van ribose, levert ribose aan nog meer makers van supplementen en functional foods. Behalve in Go Fast zit ribose bijvoorbeeld in de sportreep Fast Fuel van Lifetime Fitness en de energiedrank Mountain Dew Amp Traction van Pepsi.
Bioenergy betaalde ook onderzoek naar de werking van ribose. Een studie van Bioenergy naar bodybuilders wees uit dat die baat hadden bij suppletie. Wijzelf waren van dat onderzoek echter niet zo gecharmeerd. Uit onderzoek naar de effectiviteit van ribose bij sprinters kwam niets, en ook het resultaat van een recent Japans onderzoek naar de werking van ribose als cerebrale booster viel tegen. Leuk om te weten: de Japanners onderzochten het effect van twee gram ribose. Drie keer meer dan je vindt in een blikje Go Fast.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken