Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anbolen & studies       Pijnbestrijding       Testuitslagen       Horror & sensatie    

1 7 - 1 2 - 2 0 0 2

Engelse overheid waarschuwt bodybuilders voor valse Nubain

Inspecteurs van het Britse Department of Health hebben in Noord Ierland een grote partij illegale bodybuildingmiddelen in beslag genomen. Onder de preparaten bevinden zich verschillende anabolen en Nubain, een injecteerbare pijnstiller die in gebruik is als trainingsdrug. Volgens de inspecteurs is de Nubain vervalst.

De middelen doken op tijdens een huiszoeking in Ballymoney. Toen vonden de agenten onder meer 56 dozen Sustanon en 166 verpakkingen Nubain Injection. Volgens producent Bristol Myers Squibb, die licentiehouder van het preparaat is, is de Nubain een vervalsing. Het gaat om flesjes van tien milliliter met batchnummer BA561. De houdbaarheidsdatum is december 2005.

Waar de Nubain vandaan komt weet Bristol Myers Squibb niet. Het Department of Health gaat de herkomst achterhalen, en laat ook de andere in beslag genomen preparaten op echtheid onderzoeken.

De Engelse overheid waarschuwt sporters de middelen niet te gebruiken vanwege 'het mogelijke gezondheidsgevaar dat kleeft aan producten waarvan de veiligheid en kwaliteit niet vaststaat'.

Ook de gevonden Sustanon was vervalst, meldt de Belfast Telegraph. Journalisten van de krant deden navraag en ontdekten dat het gebruik van anabolen wijd verbreid was in Noord Ierland. Noord Ierland onderscheidde zich niet van Engeland, schreef de krant. Daar komt eenderde van de huisartsen in aanraking met anabolengebruikers. Experts schatten het aantal gebruikers op 150.000.

Nubain duikt al langere tijd met een zekere regelmaat op in de Britse krachtsport. In het Londonse Maudsley Hospital meldden zich in 2000 al enkele bodybuilders die verslaafd aan het Nubain waren geraakt en wilden afkicken. Twee jaar eerder vonden patholoog-anatomen sporen van Nubain in het bloed van de overleden Joanne Amies-Winter, 'De Sterkste Vrouw van Engeland'. Doodsoorzaak was toen trouwens niet Nubain, maar een overdosis coke.

In 2000 sloegen Britse hulpverleners alarm omdat ze ontdekten dat bodybuilders, die aan de deur van discotheken en kroegen stonden, in Nubain handelden, en het gebruik via hen oversloeg naar uitgaansjongeren. De uit Noord-Ierland afkomstige jongerenwerker Philip Kelly vertelde dat hij jongeren kende die aan Nubain waren verslaafd. Een ampul kostte toen slechts twee pond - vandaar de populariteit. Die lage prijs was het gevolg van de onbekendheid van overheid met het middel. Agenten joegen er niet op.

Naar aanleiding van de berichten plaatste de Royal Pharmaceutical Society Nubain op de lijst van verdachte middelen en adviseerde apothekers recepten op hun echtheid te controleren.

In 1998 meldde de politie in Belfast dat het gebruik van Nubain toenam. Toen waren het vooral verslaafde heroïnebruikers die het middel - dat verwant is aan heroïne - gebruikten.

Engelse sporters zijn Nubain in de vroege jaren negentig gaan gebruiken. Het middel verlegt de pijngrens waardoor atleten meer reps uit hun sets kunnen halen. De actieve stof in het preparaat, nalbuphine, koppelt net als opium en heroïne aan receptoren voor endorfine. Dat veroorzaakt een gevoel van euforie en vermindert pijnsensaties. Daarom gebruiken krachtsporters het: het stelt ze in staat tot het uiterste te gaan in hun training.

Een probleem met Nubain is dat gebruikers makkelijk verslaafd kunnen raken. Als je Nubain per week twee keer of vaker gebruikt, is de kans daarop aanwezig. Ontwenningsverschijnselen lopen uiteen van koorts, pijn, vermoeidheid, onrust en geïrriteerde slijmvliezen, schrijft de overleden anabolengoeroe Daniel Duchaine op zijn website.

Volgens Duchaine is Nubain al in 1984 in zwang geraakt. Toen ontdekte Stephen Coons dat Nubain de pijn verminderde tijdens training, het hongergevoel onderdrukte en ook nog eens roesgevoelens veroorzaakte. Over de verslavende werking was toen nog niks bekend. Nubain leek een ideale trainingsdrug, al moesten gebruikers ermee rekening houden dat het middel een uur na de injectie de reactietijd en de spiercoördinatie verminderde.

Anders dan veel andere roesmiddelen belemmert Nubain de groei niet. Een uur na een injectie Nubain stijgt de aanmaak van groeihormoon. Anderhalf uur later is daar trouwens niets meer van te merken.

Nubain kun je in je ader, in spier maar ook onder de huid spuiten. De euforische effecten zijn bij de eerste toedieningswijze het grootst. De dosering loopt uiteen van 10 tot 20 milligram per injectie.

Over Nubain circuleren een aantal verhalen die onjuist zijn. Zo zou het middel de aanmaak van cortisol onderdrukken. Bron van die verhalen zijn enkele onderzoeken naar de effectiviteit van Nubain als verdovingsmiddel tijdens operaties. Daaruit bleek dat mensen die zijn verdoofd met Nubain tijdens chirurgische ingrepen niet meer cortisol gaan aanmaken. Dat heeft echter niets met een cortisolblokkende werking van Nubain van doen maar komt door Nubains pijnremmende werking. Mensen die pijn hebben, maken meer cortisol aan.

Op zijn website vertelt Duchaine hoe je van Nubain af kunt komen als je verslaafd bent. Daarvoor zijn echter allemaal methadonachtige middelen nodig waaraan je moeilijk kunt komen. Als je van een verslaving af wilt komen kun je beter naar de GGenGD gaan.

Volgens anonieme postings op het board van EliteFitness is het gebruik van Nubain onder profbodybuilders niet zeldzaam. 'Most of the pros are on Nubain and some use coke to get ready for shows', schrijft 1 Mistake bijvoorbeeld. 'Everybody uses some sort of drug. It's OK to risk your health to gain 20 lbs, but you are a loser if you smoke up or drop a pill? Get over it. Last year at the Olympia we went to Club Utopia and many of the competitors were rolling their faces off. The fitness girls are crazy! X, G, coke... Everybody is human.'

0. Bodybuilders in UK Warned of Fake Steroids. Irish Times, 16-12-2002.
1. Mary Fitzgerald. Athletes warned of steroid risks. Belfast Telegraph, 18-2-2003.
2. Sophie Goodchild. Aids fear as clubbers inject new bodybuilding drug. Independent, 2-7-2000.
3. Steven Morris. Three die after drugs cocktail at party. Guardian, 27-8-2001.
4. Sophie Goodchild. Aids fear as clubbers inject new bodybuilding drug. Independent, 2-7-2000.
5. Dan Duchaine. Help For The Junior Junkies. Qfac.com.
6. Saarialho-Kere U. Psychomotor, respiratory and neuroendocrinological effects of nalbuphine and haloperidol, alone and in combination, in healthy subjects. Br J Clin Pharmacol 1988 Jul;26(1):79-87. [PubMed]
7. Weiss BM, Schmid ER, Gattiker RI. Comparison of nalbuphine and fentanyl anesthesia for coronary artery bypass surgery. Hemodynamics, hormonal response, and postoperative respiratory depression. Anesth Analg 1991 Nov;73(5):521-9. [PubMed]
8. Wines JD Jr, Gruber AJ, Pope HG Jr, Lukas SE. Nalbuphine hydrochloride dependence in anabolic steroid users. Am J Addict 1999 Spring;8(2):161-4. [PubMed]
9. 1 Mistake, Pro Bodybuilder. EliteFitness, 8-8-2002.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken