Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven       Kankerpreventie       Onzinnige & verdachte studies       Horror & sensatie    

1 2 - 0 7 - 2 0 0 7

  Er is weer gedoe over aspartaam (Environ Health Perspect doi:10.1289/ehp.10271)
De meest recente publicatie van het Italiaanse Ramazzini-instituut heet Lifespan Exposure to Low Doses of Aspartame Beginning During Prenatal Life Increases Cancer Effects in Rats.
En als je dat leest,
Aspartaam
dan weet je meteen waarover we het hebben: de verderfelijke eigenschappen van de zoetstof aspartaam.
Wat de Italianen dit keer ontdekten staat in de figuren hieronder. Eerst zie je het aantal gevallen van lymfeklierkanker en leukemie bij ratten die vanaf hun geboorte aspartaam kregen. Daaronder zie je het aantal gevallen waarbij de blootstelling aan aspartaam al in de baarmoeder begon. Hoe jonger de dieren, des te kwetsbaarder zijn ze, vertellen de grafieken.

Er is weer gedoe over aspartaam
Er is weer gedoe over aspartaam

De nieuwe studie is net zo alarmerend als het vorige aspartaam-onderzoek van het Ramazzini-onderzoek, dat in de zomer van 2005 verscheen.
Volgens die studie kregen vrouwtjesratten wat vaker kanker als ze aspartaam door hun voer kregen, maar had datzelfde aspartaam geen invloed op hun levensduur. Sterker nog: naarmate de dieren meer aspartaam kregen, leefden ze juist ietsiepietsie langer.
Raar, zou je zeggen. Dat vonden de Europese voedselautoriteit EFSA en de Amerikaanse FDA ook, en dus wilden ze graag de gegevens van het Ramazzini-instituut inzien. Want, zo vroegen de instituten zich af, als aspartaam dan werkelijk kanker veroorzaakt, waarom gingen de ratten waarmee het Ramazzini-instituut experimenteerde dan niet dood?
Kregen de ratten echt kanker?
Konden de onderzoekers van Ramazzini het verschil tussen kankercellen en andere, afwijkende maar ongevaarlijke cellen wel zien? Hadden ze zich niet vergist?
Om daar achter te komen, moesten de EFSA en de FDA de onderzoeksgevevens van het Ramazzini-instituut inzien. Maar die wilde het instituut, ook na maandenlang getouwtrek, niet geven. [FoodNavigator.com 09/07/2007] [Offline]
"The European Ramazzini Foundation was not transparent", oordeelt Lorraine Heller van de website FoodNavigator.com. "It provided regulators with substantial additional data amounting to a 900-page report. But it kept its pathology slides to itself, proposing instead, it claims, a collaboration with FDA to "accelerate the elaboration and acceleration" of future aspartame data."
Nou was het Ramazzini-instituut ook niet verplicht om het materiaal af te staan, aldus Heller. Maar in dit geval is de weigering verdraaid lastig. Want nu gaat de discussie niet alleen meer om de vraag of aspartaam inderdaad slecht voor de gezondheid is. Nu moeten we ons ook gaan afvragen of we het Ramazzini-instituut wel kunnen vertrouwen.

1 6 - 0 7 - 2 0 0 7

  Arme mensen eten net zo gezond als rijke (BBC 14 July 2007)
Het maakt niet uit of Britten arm of rijk zijn, wat betreft hun dieet, hun kennis van koken en hun toegang tot voedingsmiddelen. In Engeland eten rijk en arm even gezond, zegt de Britse voedselautoriteit FSA.
Het enige verschil tussen rijk en arm dat een onderzoek onder 3500 Britten aan het licht bracht wasdat arme mensen via frisdrank wat meer suiker binnenkrijgen en wat minder groenten en fruit consumeren.
"The encouraging news from this research is that the gap between the diets of people on low incomes and those of the rest of the population is not as big as some feared", zegt Rosemary Hignett van de FSA. "It is also positive that most people in this group say they feel confident about their cooking skills, have reasonable kitchen facilities and access to large supermarkets. However, the bad news is that this group - like the general population - are not eating as healthily as they could be."
Sociaal-wetenschappers hebben er een handje van om het probleem van voeding en gezondheid toe te schrijven aan de arme sectoren van onze samenleving. Of dat terecht is, was eigenlijk nooit uitgezocht.

1 1 - 0 7 - 2 0 0 7

  Opmars Westers dieet verhoogt kans borstkanker Aziatische vrouwen (EurekAlert 10-Jul-2007) [Offline]
In Sjanghai zijn vrouwen sinds de jaren zeventig meer vlees, snoep en desserts gaan eten. De consumptie van traditionele gerechten op basis van soja en groenten is afgenomen. Daardoor, schrijven onderzoekers in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, is het aantal gevallen van borstkanker toegenomen met dertig procent. [Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, 10.1158/1055-9965.EPI-07-0059]
Vooral het aantal gevallen van estradiol-gevoelige tumoren steeg. Het verdubbelde bijna.
De toename is voor een deel ook het gevolg van een intensievere detectie. [BBC 10 July 2007]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken