0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Aminozuren       Horror & sensatie       Eiwitten       Testuitslagen    

No translation yet

3 1 - 0 8 - 2 0 1 0

  Er zitten zware metalen in je eiwitshake (Consumer Reports July 2010.)

In sommige Amerikaanse eiwitsupplementen zitten schrikbarend veel potentieel gevaarlijke zware metalen. Dat ontdekte de Amerikaanse consumentenbond Consumer Reports toen het op internet en in winkels 15 bussen eiwit kocht en in een onafhankelijk laboratorium liet analyseren. In de preparaten vond het lab kwik, arsenicum, lood en cadmium.

Er zitten zware metalen in je eiwitshake
Het idee om eiwitpreparaten te analyseren kwam van Kathy Burns, een toxicoloog met een zoon op een middelbare school die fanatiek met gewichten traint - en graag eiwitshakes gebruikt. Omdat Burns die shakes niet helemaal vertrouwde, liet ze de bus van haar zoon analyseren in een lab. Toen dat in het eiwitpoeder dingen vond die daar niet in thuishoorden, nam Burns contact op met Consumer Reports.

De resultaten van het onderzoek van Consumer Reports zie je hieronder. Het lab analyseerde drie porties van elk product dat je hieronder ziet. Hoe groot zo'n portie was hing helemaal af van de instructies op het etiket.

EAS Myoplex Original Rich Dark Chocolate Shake komt uitgesproken slecht uit de bus. Neem je daarvan 126 gram, dan krijg je behalve eiwitten ook 17 microgram arsenicum binnen en 5 microgram cadmium.


Er zitten zware metalen in je eiwitshake

Er zitten zware metalen in je eiwitshake


Muscle Milk Chocolate doet het ook beroerd. Eet je daarvan 96 gram, dan stop je 6 microgram cadmium, 14 microgram lood, 12 microgram arsenicum en 0.7 microgram kwik in je lichaam. Blij word je evemin van de resultaten van Muscle Milk Vanilla Creme en Muscle Milk Nutritional Shake Chocolate.

Cadmium tast je nieren, botten en longen aan. Een eenmalige giftige dosis maakt je misselijk, veroorzaakt buikkrampen, diaree, overgeven en irritatie van de luchtwegen. Langdurige inname van kleine beetje cadmium tast vooral het functioneren van de nieren aan. Je ziet bij mensen met zo'n gestaag opgebouwde cadmiumvergiftiging eiwitten in de urine.

De wereldgezondheidsorganisatie stelt dat een man van 100 kilo dagelijks maximaal 100 microgram cadmium zou mogen binnenkrijgen. Voor een man van 75 kilo is dat 75 microgram. Rook je niet en woon je in een cadmiumvrij gebied, dan krijg je dagelijks zo'n 10-25 microgram cadmium binnen. Ook als je veel foute eiwitshakes gebruikt kom je daardoor dus niet in de gevaarlijke zone. Als je niet rookt en in een schoon gebied woont.

Een man van 100 kilo mag volgdens de FDA dagelijks 10 microgram kwik binnenkrijgen. Voor diezelfde man is de maximale dagelijkse inname van arsenicum 200 microgram. Hoeveel kwik en arsenicum je binnenkrijgt varieert van land tot land. In het ene land is het 10 microgram, maar in andere landen benadert de gemiddelde dagelijkse inname de limiet van 200 microgram op een haar. Als je veel vis eet - en met "veel" bedoelen we dan ook echt "veel"- dan kan je inname de milligramrange bereiken.

Ook voor kwik en arsenicum geldt dat je onder optimale omstandigheden niet door de foute eiwitten in de gevaarzone zult komen. Maar als je wat minder geluk hebt...

Consumer Reports interpreteerde de labuitslagen volgens de U.S. Pharmacopeia. Dat is een naslagwerk met normen voor de hoeveelheid verontreiniging die in supplementen mag zitten. Volgens de Pharmacopeia zijn de hierboven vet gedrukte waarden onacceptabel.

Robert Wright, een aan Harvard verbonden specialist op het gebied van zware metalen, onderschrijft de conclusies van Comsumer Reports. "Small amounts of exposure are inevitable", zegt hij, "but a product that exceeds the U.S. Pharmacopeia limit is clearly doing something wrong."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken