1 3 - 1 1 - 2 0 0 9
Eten met vrienden maakt dik (Am J Clin Nutr. 2009 Aug;90(2):282-7.)
Wil je afvallen? Ga niet eten met je vrienden. Ben je te dik? Schuif dan in de kantine aan bij dunne mensen, zodat je spontaan minder eet. Dat ontdekten psychologen van de State University of New York door proeven op zeventig jongens en meisjes van 9-15 jaar.
De omstandigheden waarin je eet bepalen hoeveel je eet, weten psychologen inmiddels. Je eet meer als je wordt afgeleid. Daarom eten mensen meer als ze tijdens het eten kijken naar de TV. In onze moderne cultuur is TV zo ongeveer synoniem met alles wat verkeerd, immoreel en ongezond is. Maar als je nou wordt afgeleid omdat je samen eet met andere mensen? Eet je dan ook meer?
Om die vraag te beantwoorden brachten de onderzoekers jonge proefpersoon samen met vrienden of met leeftijdgenoten, en zetten een paar schalen met snacks voor hun neus. Op de schalen lagen gezonde nutrient-dense foods, zoals druiven en wortels, en ongezonde energy-dense foods, zoals koekjes en chips. Vervolgens zagen de onderzoekers dat de kinderen meer snoepten van de ongezonde snacks in het gezelschap van hun vrienden waren dan in dat van onbekende leeftijdsgenootjes.
Het gezelschap van vrienden haalt de rem van de eetlust, denken de psychologen.
Of de proefpersonen nu met vrienden of onbekende aten, dikke proefpersonen aten meer in het gezelschap van iemand die ook dik was, en minder in het gezelschap van mensen met een normaal gewicht. Normale mensen remmen de eetlust van dikke mensen - en dat effect is wederzijds. Mensen zonder overgewicht eten op hun beurt ook minder in het gezelschap van dikke mensen.
Overgewicht is voor een deel een sociaal-psychologisch probleem, vermoeden de onderzoekers. Dikke mensen worden uitgesloten. Daardoor zoeken ze steeds vaker het gezelschap op andere dikke mensen. Dat verhoogt hun toch al overmatige voedselconsumptie nog verder. En doordat slanke mensen steeds minder eten in het gezelschap van dikke mensen, zorgt de uitsluiting van dikkerds ervoor dat ook mensen met een normaal gewicht steeds meer gaan eten. O ironie.
|
|
|