Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Seks       Suppletie voor meer testosteron       Testosteron & leefstijl    

2 5 - 0 8 - 2 0 1 0

  Extract Tulbaghia violacea stimuleert aanmaak testosteron in vitro (J Ethnopharmacol. 2010 Aug 17. [Epub ahead of print].)

Verbindingen in de Zuid-Afrikaanse plant Tulbaghia violacea [je ziet hem hieronder] stimuleren de aanmaak van testosteron. Dat ontdekten onderzoekers van de University of the Western Cape in Zuid-Afrika toen ze proeven deden met testescellen van ratten in reageerbuizen. Tulbaghia violacea is een naaste verwant van knoflook.

In tuincentra kun je Tulbaghia violacea gewoon kopen. De bodembedekker heet daar ook wel Wilde Knoflook. De stengels zijn eetbaar, en hebben een sterke knoflooksmaak. Ook de bloemen kun je eten, maar die smaken wat minder uitgesproken.

Zoeloes gebruiken Tulbaghia violacea al eeuwenlang als een geneeskrachtige plant. Hoewel overmatige consumptie kan leiden tot ontstekingen, buikpijn en darmklachten zou de plant bij hanteerbare doseringen de libido stimuleren. Vandaar dat de onderzoekers ethanolextracten van de verse stengels en knolletjes lieten inwerken op testescellen in reageerbuizen.

Schadelijk voor de testes waren die extracten in ieder geval niet, zie je hieronder.


Extract Tulbaghia violacea stimuleert aanmaak testosteron in vitro


In samenspel met LH stimuleerden de extracten de aanmaak van testosteron met 33-72 procent.


Extract Tulbaghia violacea stimuleert aanmaak testosteron in vitro


Wat de extracten precies doen in de testes weten de onderzoekers niet. Ze schuiven twee mogelijkheden naar voren. Misschien laat Tulbaghia violacea de LH-receptoren beter werken of versnelt de plant de omzetting van cholesterol in testosteron.

Andere onderzoekers stuitten al eerder op testosteronverhogende eigenschappen van familieleden van Tulbaghia violacea. Sap van de gewone ui zorgt in dierstudies voor een forse verhoging van de testosteronspiegel en laten de testes groeien.

Japanse onderzoekers, verbonden aan het Riken-concern, stuitten in 2001 op testosteronverhogende eigenschappen van een ander familielid van de Wilde Knoflook. In de Japanse studie verhoogden extracten van de gewone knoflook de aanmaak van testosteron in ratten die veel eiwitten aten.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken