Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Cosmeceuticals       Anabolen & studies       Anabolen & risicos       Acne    

2 4 - 0 8 - 2 0 0 8

  Extreme acne door anabolen tekent bodybuilder (21) voor het leven (The Lancet - Vol. 372, Issue 9639, 23 August 2008, Page 656.)
De huidartsen van de Heinrich-Heine-University in het Duitse Duesseldorf krabben zich achter de oren als ze de huid van de 21-jarige amateurbodybuilder zien. De torso van de jongeman, die anabole steroiden head gebruikt, zit vol puisten van het ergste soort.
De man lijdt aan acne conglobata. Zijn talgklieren zijn ontstoken en veroorzaken pijnlijke bulten. De bodybuilder kan de aandrang om te knijpen en krabben niet weerstaan. Zoals je op de foto hieronder zet zitten er overal op de bovenrug, borst, schouders en bovenarmen van de man abcessen en open wonden. De ontstekingen bevinden zich soms centimeters onder zijn huidoppervlak.

Extreme acne door anabolen tekent bodybuilder (21) voor het leven

Pas als de artsen stug blijven doorvragen bekent de bodybuilder dat hij anabolen gebruikt. Dertig milligram methandienone per dag en twee keer per week 250 milligram testosteron-enantaat. [Meneer zal heus wel wat meer hebben genomen. Dat voelen wij aan ons water red.] De foto hieronder laat zien hoe de bodybuilder er nog niet zo lang geleden uitzag. Toen de foto werd genomen had de bodybuilder het lichaam dat hij graag wenste.

Extreme acne door anabolen tekent bodybuilder (21) voor het leven

Ook onderzoek van zijn testes brengt de gevolgen van anabolengebruik aan het licht. Ze zijn gekrompen en bovendien is de kwaliteit van het sperma onder de maat.
De artsen laten de bodybuilder ophouden met zijn anabolenkuur en geven hem medicijnen die micro-organismen doden. Bij het ontstaan van acne speelt de bacterie Proprionibacterium acnes, die gewoon op de huid leeft, een belangrijke rol. De bacterie vormt in de puisten kolonies. Dood je de bacterie, dan verdwijnt de acne.
Na zes weken zijn de puisten verdwenen. Maar, zoals je op de foto hieronder ziet, zit het bovenlichaam van de man vol littekens. Ze zijn zo ernstig dat de arts die de bodybuilder behandelde, Peter Arne Gerber, zich afvraagt of de bodybuilder ooit nog weer zal kunnen trainen. "It is questionable whether he will be able to start building muscle mass again - he may not be able to perform the exercises due to the scarring", zegt Gerber in een interview met de BBC. [BBC 21 August 2008]

Extreme acne door anabolen tekent bodybuilder (21) voor het leven

Dat je van anabolen acne kunt krijgen is oud nieuws. Het staat in alle ondergrondse handboeken, in de medische leerboeken, en iedereen in het anabolenmilieu kan het je vertellen. Maar dat acne door anabolen zulke extreme vormen kan aannemen, en dat je misschien de rest van leven last kunt blijven houden van de littekens, dat weet niet iedereen. Daarom besloot Peter Arne Gerber over het geval te publiceren in The Lancet.
Van elke tien anabolengebruikers heeft er eentje serieus last van acne, schatten onderzoekers. Acne is de op één na meest voorkomende bijwerking van anabolengebruik. Op de eerste plaats komen de psychische bijwerkingen, zoals irritatie, agressie en slapeloosheid.
Het in de chemische sport veelvuldig beproefde zonnebaden helpt volgens onderzoekers niet tegen anabolenacne, maar het op vitamine A-gebaseerde accutane en bacteriedodende middelen helpen wel. Artsen zijn trouwens voorzichtig met het geven van accutane aan anabolengebruikers, omdat de bijwerkingen van beide middelen elkaar kunnen versterken. Zowel anabolen als accutane werken bijvoorbeeld soms depressies in de hand.
Een andere, niet-medische manier om acne te verminderen is een dieet zonder snel opneembare koolhydraten in de vorm van suiker en wit brood.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken