1 1 - 1 0 - 2 0 0 8
Fanatiek hardlopen voorkomt prostaatvergroting (Med Sci Sports Exerc. 2008 Oct;40(10):1733-9.)
Hardlopers hebben minder kans op een vergrote prostaat naarmate ze wekelijks meer kilometers afleggen en snellere tijden maken. Dat ontdekte de epidemioloog Paul Willams van het Californische Ernest Orlando Lawrence Berkeley National Laboratory toen hij de gegevens van een kleine dertigduizend hardlopers analyseerde.
In het lichaam van de doorsnee Westerse man is de prostaat een tikkende tijdbom. Het orgaan wordt groter naarmate mannen ouder worden. Benign Prostatic Hyperplasia, heet dat in het Engels. Die vergrote prostaat is op zichzelf onschadelijk, al denken artsen dat een vergrote prostaat de kans op prostaatkanker verhoogt. Omdat een vergrote prostaat het urineren bemoeilijkt hebben mannen er ook last van.
In studies beschermt matige lichaamsbeweging tegen prostaatvergroting. Minder duidelijk zijn studies over de effecten van rigoureuze lichaamsbeweging. In het ene onderzoek hebben fanatieke sporters minder kans op prostaatvergroting, in het andere juist meer. Vandaar het Amerikaanse onderzoek.
Tussen 1992 en 1993 benaderden de onderzoekers via een tijdschrift voor duurlopers een kleine dertigduizend sporters, die toen allemaal gezond waren en ook geen vergrote prostaat hadden. Tussen 1999 en 2002 keken de onderzoekers welke sporters last van hun prostaat hadden gekregen. Dat waren er tweeduizend. Daarna keken de onderzoekers of ze een verband konden vinden tussen enerzijds de trainingstijden en de prestaties van de lopers, en anderzijds de kans op prostaatvergroting.
Hieronder zie je dat verband tussen kans en de tijd die de sporters maakten tijdens een loop van tien kilometer.
De mannen die meer dan 4,5 meter per seconde aflegden hadden 32 procent minder kans op een vergrote prostaat dan de mannen die minder dan drie meter per seconden aflegden.
De kans op prostaatklachten wordt groter naarmate je meer vet met je meedraagt. Misschien zijn snellere lopers lichter, zou je denken. Die redenering gaat niet op. Het verband bleef ook bestaan toen de onderzoekers corrigeerden voor BMI. Ook het aantal uren dat de lopers trainen is niet de verklarende factor - al zorgt ook het aantal uren dat mannen trainen voor een verlaging van de kans op prostaatvergroting.
De gegevens in de figuur hierboven hierboven zijn gecorrigeerd voor "age and weekly intakes of meat, fish, fruit, and alcohol". De mannen in de groep die het grootste aantal trainingsuren maken hadden 33 procent minder kans op prostaatvergroting dan de mannen met de minste trainingsuren.
Anders dan intervaltraining verlaagt duurtraining in sommige studies de androgeenspiegel. De onderzoekers denken echter niet dat die verlaging hier een rol speelt. Ze geloven eerder dat de betere lopers in hun onderzoek minder stresshormonen aanmaakten. Eerdere studies hebben wel eens een verband gevonden tussen prostaatklachten en adrenaline of andere stimulerende lichaamseigen stoffen.
Deze studie laat niet alleen zien dat duursport gezond is. Hij leert ook meer over de beschermende werking van lichamelijke activiteit. Voorlichters vertellen dat we elke dag een half actief moetenen zijn. Deze studie laat zien wat er gebeurt als we die dosis verhogen. "Our results add to the accumulating evidence that important health benefits accrue at greater exercise doses and greater exercise intensities than currently recommended", schrijven de onderzoekers.
|
|
|