Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Supplementen voor duursporters       Afslanksupplementen       Fenegriek       Plantaardige extracten    

2 7 - 1 0 - 2 0 0 7

  Fenegriek interessant voor duursporters en bodybuilders (J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2006 Aug;52(4):287-92.)
Extracten van de zaadjes van fenegriek vergroten het uithoudingsvermogen en stimuleren de vetverbranding. Dat blijkt uit een Japanse dierstudie die is verschenen in de Journal of Nutritional Science and Vitaminology. Fenegriek zou wel eens een interessant supplement kunnen zijn voor duursporters die beter willen presteren, en voor bodybuilders die hun vetpercentage laag willen houden.
Fenegriekzaadjes
We vonden een recente Japanse studie naar de effecten van fikse doses fenegriek - wetenschappelijke naam: Trigonella foenum greaecum - op muizen. De onderzoekers dienden de dieren vier weken achtereen dagelijks 150 of 300 milligram extract per kilo lichaamsgewicht toe, bonden daarna een gewichtje aan hun staart, kieperden ze in een aquarium en keken vervolgens hoe lang de muizen konden blijven zwemmen.
Het humane equivalent van de uitgeteste doses is ongeveer 1200-2400 mg extract per dag.

Fenegriek interessant voor duursporters en bodybuilders

En raad eens?
Hoe meer fenegriek de dieren hadden gekregen, des te langer hielden ze het vol. Toen de onderzoekers de proefdieren na hun zwemsessie onderzochten, bleek dat het extract hun vetdepots had verkleind. De spieren en de lever van de muizen die fenegriek hadden gekregen waren na de zwemsessie minder glycogeen kwijtgeraakt. In het bloed van de fenegriekmuizen vonden de onderzoekers bovendien minder melkzuur en meer vetzuren.
Dat wijst erop dat fenegriek de verbranding van vetten stimuleert, maar de verbranding van koolhydraten vermindert.
De Japanners weten niet welke stoffen in fenegriek dat effect veroorzaken. Fenegriek is ook een insulinebooster, en dat effect is het werk van het aminozuur 4-hydroxy-isoleucine. De fenegriek-extracten waarmee de Japanners experimenteerden bestonden voor twintig procent uit dat aminozuur. Maar toen de onderzoekers de proef herhaalden met zuivere 4-hydroxy-isoleucine konden ze geen effect vinden.
Er is dus een andere stof aan het werk. Misschien een saponine, waarvan er veel in het extract zitten.
In 2005 publiceerden dezelfde onderzoekers een ander onderzoek naar de effecten van fenegriekzaadjes. [Biosci Biotechnol Biochem. 2005 Jun;69(6):1186-8.] In die studie mestten de onderzoekers muizen vet, maar gaven ze daarbij ook fenegriek.

Fenegriek interessant voor duursporters en bodybuilders

De curve met de doorzichtige vierkantjes in de figuur van hierboven staat voor muizen die een gewoon dieet kregen. De curve met de zwarte vierkantjes staat voor muizen die werden vetgemest. De curve met de zwarte rondjes staat voor muizen die werden vetgemest, maar dan met voer dat voor 0,3 procent uit fenegriekzaadjes bestond. Het voer van de muizen van de curve met de doorzichtige driehoekjes bestond voor 1 procent uit fenegriek.
Toen de Japanners hun muizen onderzochten, zagen ze dat fenegriek de vetreserves van de dieren had verkleind. Fenegriek heeft dus een antiobese werking, concluderen ze. De Japanners hopen dat een dieet met veel fenegriek, of functional foods met fenegriek, kunnen helpen om de vetzuchtepidemie in te dammen.

1 8 - 1 0 - 2 0 0 7

  Astaxanthine verhoogt uithoudingsvermogen en vetverbranding in dierstudie (Biol Pharm Bull. 2006 Oct;29(10):2106-10.)
In micro-organismen in de oceaan zit de carotenoide astaxanthine. Kreeften, garnalen en zalm danken er hun rode kleur aan. Voedingsonderzoekers bestuderen al enkele jaren de effecten van de aan betacaroteen verwante verbinding op de vetstofwisseling.

Astaxanthine

Vijf maanden geleden schreven we over een Japans onderzoek, dat aantoonde dat astaxanthine muizen slank houdt als je ze vetmest.
We vonden een studie uit dezelfde koker, ook naar muizen. De Japanners, verbonden aan Tokyo University, gaven muizen drie weken achtereen dagelijks 1.2, 6, or 30 milligram astaxanthine per kilogram lichaamsgewicht door hun voer. Een controlegroep kreeg niets.
Daarna bonden de onderzoekers een gewichtje aan de staart van de muizen, gooiden ze in het water en keken vervolgens hoe lang de dieren konden blijven zwemmen. [Het type proef waarvoor je als onderzoeker later in de hel komt. Maar gaat u door - red.]

Astaxanthine

En verdraaid: hoe meer astaxanthine de muizen hadden binnengekregen, des te langer konden ze hun snuit boven water houden.
Astaxanthine verhoogt het duurvermogen. Toen de onderzoekers een kwartier na de zwemsessie in de spieren van de muizen de hoeveelheid glycogeen bepaalden, zagen ze dat de muizen meer glycogeen in hun spieren hadden naarmate ze meer astaxanthine hadden gekregen. De zwarte balkjes staan voor muizen die niet zwommen. De witte voor muizen die dat wel hadden gedaan.

Astaxanthine

Astaxanthine stimuleert dus de verbranding van vetten en spaart de verbranding van koolhydraten, concluderen de onderzoekers.
Bovendien hebben de muizen die astaxanthine hebben gekregen na de zwemsessies minder creatinekinase in het bloed. Creatinekinase is een merker voor spierafbraak. Kennelijk is astaxanthine dus ook een beetje antikatabool.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken