0 5 - 0 6 - 2 0 0 9
Fitte sporter met vermoeide geest presteert minder (J Appl Physiol. 2009 Mar;106(3):857-64.)
Hoe fit en uitgerust je lichamelijk ook bent, als je geestelijk moe bent presteer je minder. Tot die conclusie komen bewegingswetenschappers van de Britse Bangor University in de Journal of Applied Physiology. Voordat je gaat trainen zou je dus eerst je hersenen even rust moeten gunnen.
Hoe logisch het ook klinkt dat geestelijke vermoeidheid niet goed is voor de fysieke prestaties, onderzoekers hebben tot dusverre nauwelijks aandacht besteed aan de relatie tussen geestelijke vermoeidheid en sport. De meest recente literatuur die de Britten konden vinden dateert uit 1891. Toen publiceerde de Italiaanse fysioloog Angelo Mosso zijn standaardwerk La Fatica, waarin hij beschreef hoe onderzoekers minder goed presteerden nadat ze een hele dag mondelinge examens hadden afgenomen.
De onderzoekers deden een experiment met zestien redelijk getrainde amateursporters. De ene keer moesten die negentig minuten naar documentaires kijken over de geschiedenis van het automerk Ferrari en over de Orient Express. De andere keer moesten ze negentig minuten een veeleisende mentale behendigheidstest doen. Daarna moesten de proefpersonen zich leegfietsen op 80 procent van hun VO2max.
De sporters die naar documentaires hadden gekeken reden 12 minuten en 34 seconden. De sporters die zichzelf mentaal hadden vermoeid hielden het na 10 minuten en 40 seconden voor gezien.
Fysiologisch waren er eigenlijk geen verschillen tussen de sporters. De hartslag, de bloeddruk, de hoeveelheid bloed die het hart verpompt, de onderzoekers zagen geen verschil. De paar parameters waarin de groepen van elkaar verschilden - zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid melkzuur in het bloed - traden aan het einde van de trial op en werden veroorzaakt doordat de documentairegroep langer doorging dan mentale vermoeidheidsgroep.
Wat wel opviel was dat tijdens de inspanning de mentaal ontspannen groep niet vermoeider werd, terwijl de mentaal vermoeide groep door de fysieke inspanning werd uitgeput. In de figuur hieronder zie je hoe vermoeid de proefpersonen zichzelf vonden.
De onderzoekers vermoeden dat mentale vermoeidheid iets verandert in de manier waarop de hersenen signalen van lichamelijke uitputting registreren. Als je geest moe is, dan vatten je hersenen signaaltjes van lichamelijke uitputting ernstiger op dan ze zijn. "Brain function can limit short-term endurance performance in thermoneutral conditions", concluderen de Britten.
|
|
|