Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Salbutamol       Myostatinremmers       In de pijplijn    

0 7 - 0 6 - 2 0 0 7

  Fokkers maken per ongeluk myostatinloze monsterhonden (PLoS Genet. 2007 May 25;3(5):e79.)
In de whippets van Amerikaanse en Engelse fokkers is een genetische fout geslopen. Bij steeds meer exemplaren van het hondenras functioneert het gen voor myostatin niet meer, melden onderzoekers van de National Institutes of Health in PLoS Genetics.
Het waren fokkers en eigenaars van whippets die de onderzoekersgroep van geneticus Elaine Ostrander op het spoor van het verschijnsel zetten.
Via een messageboard waren ze er in de nazomer van 2006 achtergekomen dat veel jonge, anders zo slanke, whippets ongewoon gespierd zijn.
Hun lichaamsverhoudingen zijn bovendien anders en hun karakter is opvallend zachtaardig. [www.k9community.co.uk/forums Sep 26 2006] [Offline]
Fokkers maken per ongeluk myostatinloze monsterhonden

Fokkers maken per ongeluk myostatinloze monsterhonden

Fokkers maken per ongeluk myostatinloze monsterhonden

Helemaal boven een normale whippet. Daaronder een whippet met defect gen voor myostatin, en daaronder tenslotte een whippet met twee defecte myostatin-genen.

Bully whippets, heten de nieuwe honden.
Daarop namen de fokkers contact op met Ostrander, die als eerste het volledige genoom van honden in kaart heeft gebracht. Dat een kapot myostatin-gen het effect veroorzaakte hadden de fokkers al vermoed, op basis van artikelen over SuperKleuter en monsterlijk gespierde myostatinloze muizen.
Fokkers en eigenaars van whippets met de vermoede afwijking stuurden een beetje wangslijm - samen met een foto - op naar Ostrander, die het genoom vervolgens screende op mutaties. En jawel, die vond ze.
Sommige van de gespierde dieren hadden slechts een enkel kapot gen voor myostatin in hun genoom. Zij waren gespierder dan andere honden, en konden daardoor harder lopen. Andere honden hadden twee kapotte genen, en waren daardoor grossly overmuscled, aldus Ostrander.
Waarschijnlijk is er ergens in de foklijnen een individu ontstaan met een kapot gen voor myostatin. Omdat dat dier goed presteerde, zijn fokkers daarmee verder gaan kruisen en kwamen er steeds meer honden met een kapot gen voor myostatin in hun DNA. Vervolgens was het nog maar een kwestie van tijd tot er dieren onbedoeld monsterhondjes ontstonden met twee kapotte genen. Dat zijn de bully whippets.
Nou ja - monsterhondjes...
Met de dieren is eigenlijk niets mis. "Owners report that 'bully' whippets do not have any health abnormalities other than musclecramping in the shoulder and thigh", schrijven de onderzoekers in PLoS Genetics. "However, the dogs are often euthanized at an early age as they do not conform to the American Kennel Club breed standard."
Kijk eens aan.
Waar de genetische perfectie om de hoek komt kijken, is het doden van het inferieure, het rare en het imperfecte niet ver meer.

0 8 - 0 6 - 2 0 0 7

  Salbutamol is een (heel klein beetje) androgeen (Br J Sports Med. 2007 May 17; [Epub ahead of print].)
Het klinkt bezopen, maar volgens deze in vitro-studie is het toch echt zo. Cellen met een androgeenreceptor reageren op salbutamol.
Onderzoekers van de University of Zurich deden proeven met methyltrenbolon,
Salbutamol
DHT, danazol en salbutamol. Toen ze keken bij welke concentratie van de middelen vijftig procent van de receptoren bezet was, zagen ze dat dat gebeurde bij concentraties van respectievelijk 4.41 x 10(-11), 4.44 x 10(-11), 1.08 x 10(-8) en 8.93 x 10(-6) M.
De laatste waarde staat voor salbutamol. Dat is een beduidend hogere concentratie dan de andere in het rijtje.

0 2 - 0 6 - 2 0 0 7

  Nederlands meisje krijgt inhaleerbare insuline (bijzijn.nl 31-05-2007)
Nederlandse artsen hebben een 13-jarig meisje behandeld met inhaleerbare insuline. De artsen hebben de insuline uit het buitenland moeten halen. Dat heeft het Martini Ziekenhuis bekendgemaakt. Het meisje was resistent geworden voor injecteerbare insuline. Daarom krijgt ze nu zijn insuline via een inhaler. De patient, die inmiddels is ontslagen uit het ziekenhuis, neemt haar insulinepufjes bij de maaltijd.
Inhaleerbare insuline,
Exubera
zo voorspellen we al een paar jaar, gaat de chemische sport dramatisch veranderen. Het zal insuline democratiseren, en het effectieve dopingmiddel binnen het bereik brengen van een veel groter groep atleten dan de waaghalzen die insuline durven te injecteren.
Spuiten - en dat geldt zeker voor insuline - betekent toch dat je een grens over moet. En een snuif nemen uit een apparaatje van Pfizer, ach, dat durft iedereen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken