Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Chroom       Creatine       Cerebrogenics       Cortisolblokkers    

0 7 - 1 2 - 2 0 0 7

  Fosfatidylserine laat golfers zuiverder slaan (Journal of the International Society of Sports Nutrition 2007, 4:23.)
Wie zei dat ergogene middelen uitsluitend nuttig zijn voor bodybuilders en wielrenners?
Wij niet.
Daarom zijn wij niet verbaasd over de studie die onderzoekers van de University of Paderborn publiceren in de Journal of the International Society of Sports Nutrition. Volgens het artikel laat het lecithinebestanddeel phosphatidylserine - golfers zuiverder slaan. Met minder stress.
De onderzoekers deden proeven met twintig golfers tussen de twintig en 55 jaar. De onderzoekers lieten de spelers een balletjes slaan. Een professionele trainer bepaalde de kwaliteit van de slagen.
Daarna gingen de sporters naar huis en trainden ze door. Tien sporters kregen sportrepen mee zonder actieve stoffen,
Fosfatidylserine laat golfers zuiverder slaan
tien sporters kregen repen waarin de fabrikant tweehonderd milligram phosphatidylserine per reep had gestopt. Elke dag moesten de sporters een reep eten.
De gebruikte reep was trouwens de IQ-Plus Brain Bar, gemaakt door het Duitse Giventis.
Na zes weken sloegen de sporters nog een keer een keer een balletje - en wederom beoordeelde een trainer de kwaliteit van de slagen. De figuur hiernaast vertelt hoeveel goede en redelijke slagen de placebo- en de fosfatidylserinegroep hadden.
Toen de onderzoekers de stressniveau's bij de proefpersonen met een vragenlijsten meetten, kregen ze een idee
Fosfatidylserine laat golfers zuiverder slaan
hoe die prestatieverbetering bij de fosfatidylserinegroep tot stand kwam. De sporters in die groep hadden minder stress. Het effect dat je op de figuur hiernaast ziet was trouwens niet statistisch significant.
Hoe fosfatidylserine de stress bij golfspelers vermindert hebben de Paderborners niet onderzocht. Wel hebben ze een theorie. Volgens die theorie gebruiken cellen fosfatidylserine voor hun membranen. Dat doen ook de cellen van de hypothalamus, en die reageert daardoor minder extreem op stress. Daardoor stijgt de aanmaak van ACTH en cortisol bij stress minder.
Helemaal overtuigend vinden de onderzoekers die theorie niet. "The moderate increase in stress levels in the placebo group indicate that further research is required to investigate the effects of phosphatidylserine supplementation under competition conditions since the elite golfer experienced elevated cortisol, heart rate, cognitive and somatic anxiety, and lower self-confidence during competition compared to practice."

0 6 - 1 2 - 2 0 0 7

  Proces tegen maker van Cellmass, Nitrix en N.O.-Explode (supplementpolice.com) [Offline]
In de bodybuildingsupplementen Cellmass, Nitrix en N.O.-Explode van het supplementenbedrijf Bio-Engineered Supplements & Nutrition (BSN) zit geen CEM3. Dat zeggen twee verontwaardigde Amerikaanse supplementengebruikers die een proces tegen BSN
Proces tegen maker van Cellmass, Nitrix en N.O.-Explode<
zijn begonnen.
CEM3 staat voor creatine ethyl ester malate. CEM3 heeft volgens BSN allerlei voordelen boven gewone creatine. Gebruikers zouden geen kramp krijgen en ook geen vocht vasthouden, CEM3 zou beter in staat zijn de maag te passeren, maar gebruikers zouden wel degelijk vooruitgang boeken door CEM3. Een pot Cellmass zou volgens de advertenties van BSN voor achttien procent uit CEM3 bestaan.
Klopt niet, zeggen Michael Rivera en Dan Abell in hun aanklacht. In de producten van BSN zit niks anders dan ordinaire creatine. BSN zegt dat het patent heeft aangevraagd op CEM3, maar ook dat is niet waar - volgens de aanklacht.
Het bedrijf heeft de zaak geflest, aldus Rivera en Abell, en moet gedupeerde Amerikaanse consumenten geld teruggeven - als die consumenten tenminste tussen 2003 en nu producten met CEM3 van BSN hebben gekocht.

0 2 - 1 2 - 2 0 0 7

  Nanochroom maakt ratten slanker en gespierder (Biol Trace Elem Res. 2007 Oct;119(1):42-50.)
Be afraid. Be very afraid.
Onderzoekers van de Chinese Zhejiang University experimenteren met nanochroom: chroomdeeltjes die door toepassing van moleculaire technologie nano-afmetingen hebben gekregen. Deeltjes die zo klein zijn hebben dikwijls volkomen andere eigenschappen dan deeltjes die we in ons dagelijks leven en gangbare producten tegenkomen. In veel studies kunnen nanodeeltjes plaatsen in het lichaam bereiken die gewone deeltjes niet kunnen bereiken.
In deze studie gaven de onderzoekers ratten chroomchloride, chroompicolinaat en een nanocomposiet van chroom. De gewone chroomanalogen deden niet zoveel, maar het nanocomposiet wel. Dat vergrootte de vetvrije massa, verminderde de vetmassa en stimuleerde kennelijk ook de spiermassa: de aanmaak van ureum - het uiteindelijke afbraakproduct van de eiwitstofwisseling - liep terug.
"The results indicate that chromium nanocomposite has higher efficacy on growth and body composition compared to the traditional chromium agents", besluit het abstract.
Geen woord over de bijwerkingen van het nanochroom. Die zouden wel eens aanzienlijk kunnen zijn, het chroomdossier kennende.
Nou komt er al heel veel raar spul uit China op onze zwarte en grijze markt. Laten we hopen dat het nanochroom nog even in de laboratoria blijft.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken