Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & risico's       Anabolen & studies       Vergeten anabolen       Testuitslagen    

0 7 - 0 4 - 2 0 1 0

  Fout anabool in IBE's Epistane (Drug Test Anal. 2009 Nov;1(11-12):518-25.)

Er is iets niet helemaal in de haak met de Epistane van designersupplementenbakker IBE. Volgens een artikel dat Japanse dopingjagers van de Mitsubishi Chemical Medience Corporation publiceerden in Drug Testing & Analysis zit tenminste in sommige batches van het preparaat een ander anabool dan het label vermeldt.

Fout anabool in IBE's Epistane
In Epistane zou eigenlijk het designeranabool 17alpha methyl 2alpha,3alpha-epithio 5alpha-androstane 17beta-ol moeten zitten. Populaire namen voor dat anabole steroid zijn 17alpha-methylepithiostanol of methylepithiostanol. In 2007, nadat methylepithiostanol was opgedoken op de grijze markt, schreven een soort van profiel van dat ding op basis van oude patenten en onderzoeksliteratuur.

Toen we dat stuk schreven hadden we nog niet van Sinterklaas Julius Vida's anabolenbijbel Androgens and Anabolic Agents (1969) gekregen. Daarin vonden we de op dierstudies gebaseerde gegevens die je hieronder ziet. Het bovenste anabool is methylepithiostanol, het steroid dat in Epistane moet zitten.

VP = effect op de prostaat; SV = effect op de zaadblaasjes; LA = effect op de kringspier. VP en SV zijn merkers voor de vermannelijkende bijwerkingen, LA is een merker voor het gewenste spieropbouwende effect. De waarden zijn vergeleken met die methyltestosteron. Methyltestosteron staat dan op 100.


Fout anabool in IBE's Epistane
Fout anabool in IBE's Epistane
Fout anabool in IBE's Epistane


Zoals je ziet is methylepithiostanol een retegoed oraal anabool met weinig bijwerkingen en verdraaid veel anabole werking. Jammer dat het niet in Epistane zit. Tenminste, niet in IBE's Epistane met Lot I05284. In plaats daarvan vonden de onderzoekers 17alpha methyl 2beta,3beta-epithio 5alpha-androstane 17beta-ol in de capsules. Het verschil zit hem in de ruimtelijke positie van het zwavelatoom: in het anabool dat de onderzoekers vonden zit het zwavelatoom boven het steroidskelet. Eigenlijk zou in Epistane een verbinding moeten zitten waarbij het zwavelatoom onderaan het steroidskelet hangt.

Hoe het anabool in Epistane presteert zie je in de tweede rij van de bovenstaande tabel. Niet zo goed, dus.

Helemaal zeker zijn de onderzoekers niet van hun zaak. Ze gebruikten NMR om te bepalen of ze nou met 17alpha methyl 2alpha,3alpha-epithio 5alpha-androstane 17beta-ol of met 17alpha methyl 2beta,3beta-epithio 5alpha-androstane 17beta-ol te maken hadden. De uitkomsten van hun metingen interpreteerden de Japanners aan de hand van gegevens uit een studie uit 1975. Als die studie niet klopt, dan klopt de conclusie van de Japanners ook niet.

Bovendien vonden de onderzoekers nog een andere stof in de capsules: het anabole designersteroid 17alpha-methyl 5alpha-androst-2-en 17beta-ol. Je kent dat anabool misschien onder namen als madol, DMT, desoxymethyltestosteron of PheraPlex. Hoe dat anabool presteert zie je onderaan de tabel van hierboven. Net zo goed als methylepithiostanol.

De onderzoekers denken dat madol is vrijgekomen tijdens de productie van de methylepithiostanol. In het menselijk lichaam zet methylepithiostanol om in madol. De onderzoekers gaven Epistane aan menselijke proefpersonen, en vonden in hun urine geen spoor methylepithiostanol terug - maar wel madol. [Die omzetting verloopt kennelijk minder goed in de knaagdieren die Vida gebruikte - red.] Zo verschrikkelijk is de verontreiniging dus niet.


Fout anabool in IBE's Epistane


Uit de waarden in de tabel uit Vida blijkt bovendien dat madol misschien nog wel krachtiger is dan methylepithiostanol. Ook van de foute Epistane zouden gebruikers dus goed kunnen groeien.

Op bodybuilding.com is al een bescheiden discussie rond de Japanse publicatie ontstaan. Die vind je hier.

Of de andere Epistaneproducten op de markt, zoals Havoc, Epithin-E, Methyl-E, Hemaguno, Oxydrol, Kryptonite, Epidrol, Hemobolin, Epi-Max, Epiotren, CynergE, E-Stane, SuprEmacy, Jacked en Spawn ook de foute methylepithiostanol bevatten kun je op basis van dit onderzoek niet zeggen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken