Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

Archief Pijnbestrijding   Pijnbestrijding     Archief Gewrichten   Gewrichten     Archief Onzinnig & Verdacht   Onzinnig & verdacht       Yoga & meditatie    

2 5 - 1 1 - 2 0 0 2

Geļoniseerde armband helpt niet tegen pijn in spieren en gewrichten

De Q-Ray armband werkt niet. Dat ontdekten onderzoekers van Mayo Clinic, die het apparaat door een paar honderd mensen met pijn in spieren en gewrichten lieten dragen. Of de proefpersonen nu werkelijk een 'geļoniseerde' of een 'valse' armband droegen, ze rapporteerden dezelfde vermindering in klachten. Placebo-effect, heet zoiets.

De Q-Ray is een product van fabrikant QT. De armband zou de levenskracht - de Ki of Q - moeten herstellen door het lichaam een elektrische lading te geven. Armbanden kosten tussen de vijftig en honderdtachtig dollar en gaan in de VS en in Europa als warme broodjes over de toonbank. QT zegt er elk half jaar 10 miljoen te verkopen via het internet en advertentiespotjes.

Een onderdeel van het marketingapparaat van QT richt zich op krachtsporters. Op internetsites als Amazingproducts.com prijst Sterke Man Bill Kazmaier, wereldkampioen van 1980 tot 1982, de armband aan als wondermiddel voor naturelatleten. 'Topsporters die hun prestaties zonder doping willen verbeteren zijn idioot als de Q-Ray niet gebruiken', zegt Kazmaier. 'Iedereen aan wie ik wel eens zo'n ding heb gegeven zweert erbij. Ik ook. Ik kan harder trainen en ik herstel sneller.'

In reclamecampagnes noemt QT verder dat professionele sportteams als de Chicago White Sox en de Blackhawks de ionenarmband dragen. Daarnaast richt het bedrijf zich op golfers.

Het onderzoek van Mayo liet weinig van die claims heel. Onderzoeker Robert Bratton gaf 305 proefpersonen met pijn een echte armband en 305 personen een valse en liet de armbanden vier weken dragen. Beide armbanden waren geleverd door de fabrikant. In beide groepen nam de pijn even snel en evenveel af.

Na vier weken rapporteerde 76.7 procent van de placebogroep een afname in de pijn. Bij de groep met de echte geļoniseerde armband was dat 77,4 procent. Het verschil was statistisch niet significant.

De fabrikant van de ionenarmband kwam in december 2000 voor de rechter, toen het Californische Consumer Justice Center het bedrijf ervan beschuldigde 'misleidende, bedriegelijke en valse claims' te maken. Het CJC kreeg toen steun van Stephen Barrett, arts, anti-kwakzalver en de man achter de website Quackwatch. [quackwatch.com]

Barrett verklaarde toen dat het natuurkundig onmogelijk was om vaste stoffen, laat staan armbanden, te ioniseren. Verder was het idee achter de armband - het herstellen van de elektrische energiestromen in het lichaam - onzinnig. Zelfs als QT erin geslaagd zou zijn de natuurwetten opzij te zetten en inderdaad geļoniseerde armbanden af te leveren, dan nog zouden die geen enkel effect hebben.

Die rechtszaak is geschikt. Hoe, daarover mag het Consumer Justice Center niets zeggen. QT zwijgt er ook liever over, net zoals QT niet wil reageren op de uitkomsten van het onderzoek van Mayo.

1. Tim Gorski. Medical Misconceptions and Deceptions. "Ionized Bracelet" Bilks Consumers of Millions. Tarrant County Physician, 5-2001.
2. Amazing Products. Amazing Products Presents: Q-Ray.
3. Mayo Clinic. Study Concludes No Difference Between Ionized Bracelet And Placebo For Musculoskeletal Pain Relief. ScienceDaily, 12-11-2002. [Link]
4. Bratton RL, Montero DP, Adams KS, Novas MA, McKay TC, Hall LJ, Foust JG, Mueller MB, O'Brien PC, Atkinson EJ, Maurer MS. Effect of "ionized" wrist bracelets on musculoskeletal pain: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Mayo Clin Proc 2002 Nov;77(11):1164-8. [Link]
5. Ed Edelson. A Magic Pain-Killing Bracelet That Isn't. It's no more effective than an ordinary bracelet, study finds. Healthscout, 12-11-2002.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken