Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  In de pijplijn       Ongewone anabole methoden       Overgewicht       Afslanken    

0 8 - 0 2 - 2 0 0 8

  Genmuis met superspieren op commando is beschermd tegen vetzucht (BBC 6 February 2008)
Onderzoekers van Boston University School of Medicine hebben met een dubbelgespierde genmuis kunnen aantonen dat krachtsport waarschijnlijk beschermt tegen vetzucht en diabetes-2. Dat schrijven de onderzoekers in Cell Metabolism. [Cell Metab. 2008 Feb;7(2):159-72.]
Dat duursport beschermt tegen vetzucht ligt voor de hand. Duursporters zijn calorievreters. Duurtraining zorgt voor meer type-I-vezels: taaie spiervezels met veel mitochondria, die veel energie verbruiken. Krachtsport zorgt daarentegen voor een groei van de type-2-vezels. Die vezels zijn wel groot, maar ze bevatten niet zoveel mitochondria als de type-1-vezels. Beschermt krachtsport dan wel tegen overgewicht?
Om die te beantwoorden deden de onderzoekers proeven met een dubbelgespierde muis, die door een genetische ingreep meer van een signaalmolecuul kan aanmaken dat onderzoekers Akt1 noemen. Akt1 activeert de phosphatidylinositol 3-kinase-(PI3K)-pathway. Die speelt een sleutelrol bij spiergroei door krachttraining en anabole groeiprikkels.
Hieronder zie je het verschil tussen de spieren van een gewone muis [links] en een genmuis [rechts].


Genmuis met superspieren op commando is beschermd tegen vetzucht


De genmuis maakte door de ingreep wat meer snelle spiervezels aan. De onderzoekers zagen bijvoorbeeld dat de gastrocnemius, een kuitspier met snelle vezels, groter was bij de genmuizen, maar dat de soleus, een kuitspier met vooral langzame vezels, bij de genmuizen even groot was als bij niet-genetisch gemanipuleerde dieren.

Genmuis met superspieren op commando is beschermd tegen vetzucht

De genen die de onderzoekers inbrachten werden pas actief als de genmuizen het antibioticum doxyclycine door hun drinkwater kregen. Hieronder zie je wat er met het gewicht van de spiermassa gebeurt als de onderzoekers de nieuwe genen aanschakelen. [DOX in de figuur] Na twee weken schakelen de onderzoekers de nieuwe genen weer uit doordat ze de toediening staken.

Genmuis met superspieren op commando is beschermd tegen vetzucht

De genmuizen worden, zoals je zou verwachten, krachtiger als ze doxycycline krijgen. De grip waarmee ze met hun voorpoten iets vastgrijpen neemt toe. Omdat ze zwaarder worden neemt hun uithoudingsvermogen een beetje af.

Genmuis met superspieren op commando is beschermd tegen vetzucht

Hieronder zie je wat er met genmuizen en gewone muizen gebeurt als ze gewoon voer krijgen [normal diet] en als de onderzoekers ze vetmesten met voer met een high fat/high sugar-diet [HF/HS-diet]. In week acht zetten de onderzoekers de nieuwe genen aan, en ontwikkelen de genmuizen in korte tijd de fysiek van gym rats. In de groep die wordt vetgemest duikt het lichaamsgewicht naar beneden.

Genmuis met superspieren op commando is beschermd tegen vetzucht

De vermindering van het lichaamsgewicht komt vooral op het conto van de afname van de vetmassa, ontdekken de onderzoekers.
Misschien nog interessanter is dat de genmuizen op het HF/HS-diet beschermd zijn tegen suikerziekte. Hun glucosespiegel en insulinespiegel is lager dan die van gewone muizen op hetzelfde dieet. Dat dieet staat model voor ons westerse ver-McDonaldse eetpatroon.

Genmuis met superspieren op commando is beschermd tegen vetzucht

De onderzoekers zijn in hun nopjes. Niet zozeer omdat ze een genmuis met meer spieren hebben - want die hebben ze al een tijdje - maar omdat ze kunnen aantonen dat "type II muscle has a previously unappreciated role in regulating whole-body metabolism".
"These data also suggest that strength training, in addition to the widely prescribed therapy of endurance training, may be of particular benefit to overweight individuals", besluiten de onderzoekers hun artikel.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken