Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Psychologie       Ongewone anabole methoden       Yoga, meditatie, virtuele training       Krachttraining    

Torn tendons recover faster with imaginary training

1 1 - 0 9 - 2 0 0 9

  Gescheurde pezen herstellen sneller door denkbeeldige training (Arch Phys Med Rehabil. 2009 Apr;90(4):553-9.)

Nadat chirurgen gescheurde pezen in de hand en onderarmen hebben gehecht, hebben patiënten toch al snel twaalf weken nodig om te revalideren. De Groningse promovendus Martin Stenekes ontdekte dat denkbeeldige training dat herstel bespoedigt. Hij publiceerde daarover een artikel in Archives of Physical Medicine and Rehabilitation.

Gescheurde pezen herstellen sneller door denkbeeldige training
Stenekes deed een experiment met 28 patiënten, die allemaal met een verse blessure in het ziekenhuis waren beland. Ze werden geopereerd en begonnen aan hun herstel. Tijdens de eerste vier weken na het hechten van de pezen die de vingers buigen mogen patiënten niets met hun vingers doen. In die periode liet de promovendus de helft van zijn proefpersonen mentale oefeningen uitvoeren.

De patiënten moesten zich voorstellen hoe ze langzaam de vingers van hun geblesseerde hand bij elkaar brachten, balden tot een vuist en vervolgens hun pols bogen. Dat beeld moesten de proefpersonen drie seconden vasthouden, waarna ze zich moesten voorstellen hoe ze pols weer recht maakten en hun vingers strekten. Eigenlijk deden de proefpersonen dus mentale wrist-curls. Die beweging moesten de patiënten tien keer in hun verbeelding herhalen. Bijelkaar was dat 1 sessie. De proefpersonen deden 8 sessies per dag.

Toen de vier weken voorbij waren begon het 'echte' revalidatieprogramma. In die periode testten de onderzoekers de progressie van alle proefpersonen met een soort computerspel. De patiënten zagen op een scherm in een afbeelding van een hand een vinger oplichten, en moesten die met hun echte vinger aanraken. Hoe sneller ze dat konden, des te verder waren ze hersteld. In de figuur hieronder zie je dat de groep die zich mentaal had getraind sneller vooruitging dan de groep die dat niet had gedaan.


Gescheurde pezen herstellen sneller door denkbeeldige training


De proefpersonen die imaginair hadden getraind hadden meer kracht in hun vingers dan de proefpersonen in de andere groep. Met de pink van hun geblesseerde had konden ze uiteindelijk 3.9 kilo in beweging brengen. De proefpersonen in de andere groep kwam niet verder dan 3.4 kilo. Het verschil was echter niet statistisch significant.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken