0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Afslanken       Testosteron & leefstijl       Seks    

1 4 - 0 4 - 2 0 1 0

  Gezonde slanke man heeft hardere erectie (JAMA. 2004 Jun 23;291(24):2978-84.)

Mannen die slanker worden, gezonder gaan eten en meer gaan bewegen krijgen een hardere erectie. Dat rapporteerden vetzuchtonderzoekers van de Second University of Naples zes jaar geleden in JAMA. De Italianen deden een proef met 110 dikke mannen die moeilijk of geen seks meer konden hebben.

Volgens surveys heeft 12 procent van de mannen onder de 60 problemen met het krijgen van een erectie. Dat percentage wordt hoger naarmate mannen ouder worden. Bij de 70-plussers kampt al 30 procent met een erectiestoornis.

De Health Professionals Follow-up Study, een Amerikaans epidemiologisch onderzoek onder 32.000 mannen van 53-90 jaar, toonde in 2003 aan dat de kans op erectieproblemen bij oudere mannen samenhangt met de leefstijl en de gezondheid. [[Ann Intern Med. 2003 Aug 5;139(3):161-8.] Uit die studie komt de figuur van hieronder. Je kijkt naar het verband tussen gezondheid en erectieproblemen.


Gezonde slanke man heeft hardere erectie


In die studie vonden de onderzoekers ook dat mannen met een BMI van meer dan 28.7 40 procent meer kans op erectieproblemen hadden dan mannen met een BMI van 23.2. Mannen die rookten hadden 30 procent meer kans dan niet-rokers, en mannen die wekelijks 20 uur of meer TV keken hadden 20 procent meer kans dan mannen die bijna geen TV keken. Mannen die wekelijks meer dan 17 uur lichamelijk actief waren hadden daarentegen 20 procent minder kans op erectile dysfunction.

Nou is het natuurlijk nog maar de vraag of mannen ook een betere erectie krijgen als ze gezonder gaan leven en afvallen. Dat wilden de Italianen uitzoeken. Hun proefpersonen waren gemiddeld 43 jaar oud, wogen meer dan 100 kilo en hadden een BMI van - schrik niet - bijna 37. Ze waren dus obees. [Morbide obees zelfs - red.]

De onderzoekers zetten de helft van hun proefpersonen op dieet. Hieronder zie je wat er in de voeding van die mannen veranderde.


Gezonde slanke man heeft hardere erectie


De mannen gingen minder eten, vervingen suikers door complexe koolhydraten, verzadigd vet door enkelvoudig onverzadigd vet en omega-6-vetzuren door omega-3-vetzuren. Daarnaast werden de mannen lichamelijk actiever. Bewogen ze eerst drie kwartier per week, nu werd dat een dikke drie uur. Het was een bescheiden verandering in de leefstijl. De gemiddelde BMI van de interventiegroep zakte tot ongeveer 35. Nog steeds veel te hoog. Met een BMI boven de 30 ben je - behalve als je een krachtsporter bent - obees.

Met de controlegroep veranderde niks. Na 2 jaar bepaalden de onderzoekers de ernst van de erectieproblemen van de mannen. Het resultaat zie je hieronder.


Gezonde slanke man heeft hardere erectie


Bij de mannen in de controlegroep waren de problemen verergerd, bij de mannen die hun leefstijl hadden veranderd niet.

Bij dertig procent van de mannen was het effect van de leefstijlverandering sterk genoeg was om weer normaal seks te hebben. Dat komt, vermoeden de onderzoekers, omdat een gezonde leefstijl ongeveer hetzelfde werkt als viagra: het zorgt voor meer NO in de bloedvaten van de penis. Een ingrijpender verandering van de leefstijl, en een grotere verlaging van de vetmassa, had waarschijnlijk meer effect gesorteerd.

"Obesity is a state of chronic oxidative stress and inflammation", schrijven ze. "The increased oxidative stress associated with obesity may increase free radical formation, which could quench and deactivate nitric oxide, reducing its availability for target cells. Obese men participating in weight loss programs with dietary modifications and increased physical activity experienced reduced oxidative stress associated with improved nitric oxide availability."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken