Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Antioestrogenen       Plantaardige extracten       Ginkgo biloba       Antioestrogene supplementen    

0 5 - 0 9 - 2 0 0 8

  Ginkgo is een drievoudig anti-oestrogeen (J Steroid Biochem Mol Biol. 2006 Aug;100(4-5):167-76.)
Ginkgo biloba heeft een anti-oestrogene werking. Dat ontdekten Koreaanse onderzoekers die extracten van de oeroude boom in reageerbuizen aan een reeks van proeven onderwierpen. Ginkgo maakt cellen doof voor estradiol, vermindert de aanmaak van estradiol en stimuleert een enzym dat estradiol in het lichaam afbreekt.
De Koreanen deden hun onderzoek omdat in eerdere studies was gebleken dat ginkgo-extracten misschien een alternatief zijn voor hormoontherapie voor vrouwen. Ginkgo heeft een aantal van de gunstige eigenschappen die estradiol ook heeft. In studies maakt ginkgo bijvoorbeeld botten sterker. Da's mooi, maar veel oestrogene stoffen verhogen de kans op kanker omdat ze de alpha-receptor voor estradiol prikkelen. De Koreanen wilden weten of ginkgo dat ook doet.
Daarom stopten ze ginkgo-extracten bij cellen met een estradiolreceptor die meer van een lichtgevend eiwit gingen aanmaken naarmate stoffen intensiever interacteren met die estradiolreceptor.
In de figuur hieronder zie je links wat er gebeurt als je de cellen voert met estradiol. De lange, donkergrijze staaf geeft de aanmaak aan van het lichtgevende eiwit. Het staatje boven TM geeft aan wat er van die aanmaak overblijft als je behalve estradiol ook nog nolvadex bij de cellen gooit. [TM = tamoxifen, de actieve stof in Nolvadex.]
Niet veel, dus.

Ginkgo is een drievoudig anti-oestrogeen

Rechts van de figuur zie je wat er met de aanmaak van het eiwit gebeurt als je de cellen niet alleen blootstelt aan estradiol maar ook aan ginkgo-extracten. Hoe meer stoffen uit de ginkgo er aanwezig zijn, des te slechter kan estradiol zijn werk doen. Ginkgo is een anti-estrogeen.
In het lichaam ontstaat estradiol als het enzym aromatase androstenedione en testosteron omzet. De Koreanen onderzochten daarom ook wat ginkgo-extracten met dat enzym doen. De figuur die het resultaat van hun proeven samenvat zie je hieronder.

Ginkgo is een drievoudig anti-oestrogeen

Links in de figuur zie je activiteit van aromatase in een reageerbuis als je het enzym niet treitert met aromatase-remmers. Het kleine staatje boven HA vertelt wat er van die activiteit overblijft als je het enzym remt met 4-hydroxy-androstenedione of formestan. Rechts zie je hoe ginkgo-extracten het enzym sterker afremmen naarmate hun concentratie hoger is.
Ginkgo biloba saboteert dus de estradiolreceptor en laat het aromatase-enyzm minder hard werken, concluderen de Koreanen.
Klinkt goed, gozers. Jullie maken ons gelukkig. En het wordt nog beter.
In het lichaam zet het enyzm CYP1A1 estradiol om in het nauwelijks actieve 2-hydroxyestrone. CYP1A1 wordt actief als het lichaam verbindingen binnenkrijgt die interacteren met de aryl-hydrocarboncarbonreceptor. Hieronder zie je dat oplopende concentraties ginkgo die receptor in toenemende mate prikkelen.

Ginkgo is een drievoudig anti-oestrogeen

De effecten die de Koreanen hebben ontdekt treden worden pas substantieel bij forse concentraties. Maar daar staat tegenover dat al die effecten in dezelfde richting werken: ze helpen estradiol te neutraliseren. Je kunt de effecten bij wijze van spreken dus bij elkaar optellen. De kans is daarom levensgroot dat mensen die gangbare doses ginkgo gebruiken de werking van estradiol in hun lichaam verminderen, concluderen de onderzoekers.
"These results suggest that Ginkgo biloba extract might be an alternative to hormone replacement therapy with chemopreventive effects on breast cancer", schrijven de Koreanen. "However, further studies on animals and humans will be needed."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken