0 3 - 0 9 - 2 0 0 8
Ginkgo verlengt leven van ratten (Physiol Behav. 1998 Feb 1;63(3):425-33.)
Een paar weken geleden schreven we over een experiment waarin aaltjes langer leefden als ze extracten van
Ginkgo biloba door hun voer kregen. In de jaren negentig stuitten onderzoekers ook al op het levensverlengend effect van
ginkgo. Per toeval en bij een organisme dat dichter bij de mens staat dan aaltjes. Ginkgo laat ook ratten langer leven.
In de jaren negentig bestudeerde een onderzoeker van de State University of New York at Buffalo of ginkgo leerprocessen in oudere ratten verbeterde. De ratten kregen per kilo lichaamsgewicht vijftig milligram ginkgo per dag door hun voer. De toediening begon toen de dieren zes weken oud waren en ging hun hele leven door.
Tijdens het experiment viel het de onderzoeker op dat de dieren die ginkgo kregen langer leefden dan de ratten in de controlegroep. Je ziet het effect in de onderstaande figuur.
Omdat het onderzoek niets van doen had met longevity maar met leerprocessen, heeft de onderzoeker niet gekeken waarom de ratten ouder werden door ginkgo. Hij deed dus geen sectie op de dode dieren, om te achterhalen of ginkgo de kans op sommige ouderdomsziekten misschien verminderde.
Het onderzoek is betaald door Dr. Willmar Schwabe GmbH, een in het Duitse Karlsruhe gevestigde producent van ginkgo-extracten. Het uitgeteste ginkgo-extract, EGb 761, is een product van Schwabe. Minpuntje.
Franse epidemiologen publiceerden verleden jaar een studie waaruit bleek dat ouderen die ginkgo slikken een lagere sterftekans hebben.
2 2 - 0 8 - 2 0 0 8
Langer leven door hete douche (Dose-Response, 3: 533-46, 2005.)
Het klinkt bezopen, maar de gewoonte om dagelijks een warme douche of een warm bad te nemen zou wel eens het leven kunnen verlengen. Dat kun je opmaken uit een overzichtsartikel van Suresh Rattan van de University of Aarhus in Denemarken.
Rattans artikel gaat niet over mensen, maar over proeven op cellen, kleine wormpjes, fruitvliegjes en muizen. Het stuk vat samen wat onderzoekers op dit moment weten over de levensverlengende effecten van mild heat stress. Als je die kennis op een rijtje zet, is het idee dat een dagelijkse warme douche de humane life span verlengt ineens helemaal niet meer zo raar.
Voorbeeld.
Stel je Caenorhabditis elegans bijvoorbeeld eenmalig gedurende zes uur bloot aan een temperatuur van dertig graden Celsius, dan leeft het wormpje dertien procent langer. Korter durende blootstelling werkt niet. Die prikkel is kennelijk te mild om effect te sorteren.
Wormpje elegans leeft ook langer als je hem eenmalig twee uur achtereen blootstelt aan een temperatuur van 35 graden. Een langere blootstelling werkt weer niet. Die prikkel is kennelijk te heftig.
|
Ander voorbeeld.
Stel je fruitvliegjes - je ziet er eentje hiernaast - elke dag vijf minuten bloot aan een temperatuur van 37 graden Celsius, dan even ze twee dagen langer. Dat is niet niks, als je beseft dat fruitvliegjes maar een paar dagen leven. Duurt die blootstelling langer, dan leven de vliegjes weer korter.
Onderzoekers hebben de effecten van mild heat stress ook aangetoond in proeven op zoogdieren. Laat je ratten elke dag zwemmen in water van 23 graden, dan verleng je hun levensduur met vijf procent. Bovendien hebben ze minder last van ouderdomsgerelateerde ziekten.
Waarschijnlijk stimuleren hittebehandelingen de aanmaak van heat shock proteins of HSP’s. De cel maakt die in verhoogde mate aan onder stress. De HSP's pakken eiwitten in die niet beschadigd mogen worden, maar je vindt ze ook in niet-gestressde cellen. Hun aanmaak neemt af naarmate organismen verouderen. Kennelijk keren milde hittebehandelingen dat verouderingsproces tijdelijk om.
Menselijke cellen reageren ook op hittebehandelingen met een verhoogde aanmaak van HSP's. Stel je fibroblasten een uur bloot aan een temperatuur van 43 graden, dan neemt de aanmaak van HSP-72 met een factor acht toe. Hetzelfde HSP gaat omhoog na injecties met anabole steroïden. Japanse onderzoekers hebben in een dierstudie wel eens aangetoond dat een hittebehandeling van een uur de aanmaak van spiereiwit verhoogt. Daarbij spelen HSP's een rol.
In niet-gestressde cellen zijn HSP's van belang voor het opruimen van kapotte eiwitten. Ze laten de cellulaire shredders voor beschadigde eiwitten functioneren, zoals het proteasoom en het lysozoom.
Die systemen gaan minder goed werken door veroudering. In de cellen stapelen de niet-functionerende eiwitten zich op, waardoor ze steeds slechter gaan werken. Milde hittebehandelingen starten de cellulaire schoonmaakprocessen echter weer op.
Een warme douche of een warm bad is ook een vorm van mild heat stress. Misschien voel je je daarom zo goed na een kwartiertje badderen. Het warme water maakt niet alleen de buitenkant van je lichaam schoon, maar zet ook je aan cellen aan tot een moleculaire grote schoonmaak.
|
|
|