Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Ongewone anabole middelen       Ginkgo biloba       Ginseng    

2 0 - 0 8 - 2 0 0 8

  Ginseng en ginkgo houden oude spieren sterk (J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2007 Dec;62(12):1337-45.)
Geef je aaltjes voer waardoor je Ginkgo biloba of Amerikaanse ginseng hebt gemengd, dan zorg je er niet alleen voor dat de diertjes langer leven. De kruiden houden hun spieren ook sterk als ze verouderen. Dat schrijven onderzoekers van de University of Maryland in de Jourbals of Gerontology. De onderzoekers hopen dat ze door de effecten van ginkgo en ginseng te bestuderen misschien een middel tegen sarcopenia op het spoor komen.
De onderzoekers maakten extracten op alcoholbasis van ginkgo en Panax quinquefolium, zoals Amerikaanse ginseng officieel heet, en mengden die in verschillende concentraties door het wormenvoer van hun Caenorhabditis elegans. De ginkgo-extracten verlengden de levensduur van wormpjes met negen procent. Hieronder zie je het effect van een concentratie van honderd microgram ginkgo per milliliter. Het effect van de Amerikaanse ginseng op de levensverwachting was statistisch niet significant.

Ginseng en ginkgo houden oude spieren sterk

EGb = ginkgogroep; WG = ginsenggroep.
Dat ginkgo het leven van organismen verlengt is niet nieuw. Wel nieuw is dat ginkgo net als Amerikaanse ginseng de spieren van de verouderende Caenorhabditis elegans sterk houdt. Als aaltjes verouderen bewegen de dieren steeds minder omdat hun spieren verslechteren. Dat gebeurt minder snel als de aaltjes ginkgo of ginseng consumeren, zie je hieronder.

Ginseng en ginkgo houden oude spieren sterk

Een milde dosering ginkgo leek raar genoeg meer effect te sorteren dan een hoge dosering.

Ginseng en ginkgo houden oude spieren sterk

Als spieren worden getroffen door ouderdomszwakte of sarcopenia rafelen hun spiervezels uit elkaar. De supplementen vertraagden dat proces. Vooral Amerikaanse ginseng bleek effectief. "However, the worms (11 day) fed with Wisconsin Ginseng, displayed an ultrastructural change similar to the young, 3-day-old animals", schrijven de onderzoekers.
Je vraagt je af wat er was gebeurd als de aaltjes en ginkgo en ginseng hadden gekregen. Maar daarnaar hebben de onderzoekers niet gekeken. Da's jammer, want hun studie suggereert dat de preparaten elkaar aanvullen. Ginkgo wordt halverwege de maximale levensduur van de aaltjes effectief, ginseng werkt pas later.
Ginkgo wordt steeds interessanter - voor levensverlengers en voor sporters. Ginkgo verlengt volgens een Franse studie ook de levensverwachting van mensen en vermindert de afgifte van cortisol na stress - en misschien dus ook na een zware training.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken