Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Gewrichten       Collageen & gelatine       Ginseng       Insulineversterkers    

2 1 - 0 9 - 2 0 0 7

  Ginseng verlaagt glucosespiegel (Journal of Food Science doi: 10.1111/j.1750-3841.2007.00481.x)
Natuurlijke steroiden in Amerikaanse ginseng verlagen de glucosespiegel en zorgen voor ietsiepietsie gewichtsverlies. Dat schrijven onderzoekers van de University of Chicago binnenkort in de Journal of Food Science.
De Amerikanen verzamelden besjes van de Amerikaanse ginsengplant, kookten ze en verwijderden pitjes en filterden vervolgens de pulp. Dat sap brachten ze direct in het spijverteringskanaal van ob/ob-muizen. Die proefdieren worden makkelijk te dik en krijgen dan vaak diabetes.
Ginseng verlaagt glucosespiegel
In een milliliter van het sap zitten zo'n vijf milligram natuurlijke, en sterk op elkaar lijkende steroiden die onderzoekers 'ginsenosides' noemen. De meest voorkomende is ginsenoside Rb3. De chemische structuur van Rb3 zie je hierboven.
Per kilogram lichaamsgewicht kregen de muizen dagelijks 0,6 milliliter ginsengsap. Dat duurde tien dagen. Tijdens die tien dagen zakte de glucosespiegel van de dieren. In de figuur hieronder zie je dat het glucose-verlagende effect tien dagen nadat de onderzoekers de toediening stopten nog steeds aanwezig was.

Ginseng verlaagt glucosespiegel

De glucose-tolerantie verbeterde eveneens, zagen de onderzoekers toen ze de muizen glucose gaven en vervolgens keken hoe snel die stof uit de bloedbaan verdween.
De verlaging van de suikerspiegel is een factor bij gezond gewichtsverlies. Dus bepaalden de onderzoekers ook naar het effect van tiendaagse ginsengkuurtje op het gewichtsverlies. De controledieren verloren 1,3 procent van hun lichaamsgewicht, terwijl de ginsengmuizen 3,4 procent van hun lichaamsgewicht kwijtraakten. Het verschil was statistisch significant.
Mocht je gaan experimenten met ginseng als afslankmiddel, wees er dan op beducht dat Amerikaanse ginseng een ander product is dan bijvoorbeeld Siberische ginseng en dus ook andere actieve stoffen bevat.
Wat veel ginsengpreparaten echter met elkaar gemeen hebben is dat ze kunnen leiden tot het Ginseng Abuse Syndrome. Niet iedereen is er even gevoelig voor, maar voordat je ginseng gaat nemen, kun je beter eerst de symptomen leren herkennen. Sommige mensen zijn er namelijk erg gevoelig voor.
Andere bijwerkingen van Amerikaanse ginseng zijn dat het een oestrogene werking heeft en soms de werking van medicijnen verandert.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken