Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven & suppletie       Glucosamine       Kankerpreventie       Gewrichtsbeschermers    

1 8 - 0 6 - 2 0 1 0

  Glucosamine en chondroïtine beschermen tegen long- en darmkanker (Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2009 May;18(5):1419-28.)

Gebruikers van gewrichtsbeschermende supplementen met glucosamine en chondroïtine verminderen hun kans op darm- en longkanker. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers die in de Vitalstudie sinds 2000-2002 zo'n 77.000 mannen en vrouwen van 50-76 jaar nauwgezet volgen.

De onderzoekers willen met de Vitalstudie nagaan of supplementen inderdaad goed zijn voor de gezondheid, zoals de industrie beweert, of juist de gezondheid schade toebrengen, zoals een groeiende groep wetenschappers zegt. Epidemiologische studies die specifiek iets over supplementen vertellen zijn er nog niet zoveel.

Toen de de onderzoekers hun deelnemers recruteerden vroegen ze hen over over hun supplementengebruik van de afgelopen 10 jaar. Vervolgens volgden de onderzoekers de deelnemers 5 jaar. In die periode kregen 665 van hen longkanker. Toen de onderzoekers nagingen of hun supplementengebruik daarmee iets van doen had ontstond de onderstaande tabel.


Glucosamine en chondroïtine beschermen tegen long- en darmkanker


In het zwart zie je de statistisch significante verbanden. Glucosamine- en chondroïtinegebruikers hadden een kwart minder kans op longkanker dan niet-gebruikers.

In de groep mensen die de onderzoekers volgden kregen 426 mannen en vrouwen darmkanker. Knoflookpillen verhoogden de kans op darmkanker. Sint-Janskruid en MSM verlaagden de kans behoorlijk. Daarna kwamen visolie en alweer glucosamine en chondroïtine.


Glucosamine en chondroïtine beschermen tegen long- en darmkanker


Glucosamine en chondroïtine remmen katabole mechanismen die door Interleukine-1 worden opgestart. Interleukine-1 speelt ook een rol bij kanker. Visolie remt ontstekingen, MSM stimuleert het immuunsysteem en hoe Sint-Janskruid zou kunnen werken - daarover hebben de onderzoekers geen flauw idee.

Hoeveel supplementen de deelnemers aan de studie precies hebben gebruikt weten de onderzoekers niet.

Uit hetzelfde project bleek ook dat glucosamine en chondroïtine de sterftekans verlagen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken