Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven & suppletie       Glucosamine       Kankerpreventie       Gewrichtsbeschermers    

0 5 - 0 6 - 2 0 10

  Glucosamine- en chondroïtinegebruikers leven langer (Am J Clin Nutr. 2010 Jun;91(6):1791-800.)

Voorlichters en voedingswetenschappers verslijten de helft van de Nederlandse bevolking voor gek. Zo'n zes miljoen Nederlanders gebruiken voedingssupplementen, aldus een onderzoek van de NPN. [evmi.nl 19-05-2010] [Offline] En die werken niet. Nee, sterker nog, supplementen maken je alleen maar ongezonder. Zeggen wetenschappers en voorlichters.

Volgens een Amerikaanse studie, die onlangs verscheen in de American Journal of Clinical Nutrition, is het nog maar de vraag of de helft van de Nederlandse bevolking inderdaad verkeerd bezig is. In die studie volgden onderzoekers 78.000 mensen van 50-76 jaar voor een periode van 5 jaar. De onderzoekers wisten hoe het supplementengebruik van die personen er de afgelopen 10 jaar had uitgezien en gingen na of het supplementengebruik de kans op sterfte verlaagde - of juist verhoogde.

Hieronder zie je het effect van een aantal losse vitamines op de sterfte. Geen van de trends die je hieronder ziet is statistisch significant, al lijken bijna alle vitamines de sterftekans te verlagen. Het beste scoort het verfoeide betacaroteen. [Als je rookt of met asbest werkt nog steeds een supplement dat je beter kunt mijden.]


Glucosamine- en chondroïtinegebruikers leven langer


Wat de mineralen betreft scoort magnesium het beste. Ook hier is geen enkele trend statistisch significant, en ook hier lijken alle supplementen de kans op sterfte te verlagen.


Glucosamine- en chondroïtinegebruikers leven langer


In de categorie nonvitamin-nonmineral supplements zijn de verbanden sterker. Glucosamine en chondroïtine verlagen de sterftekans significant. Visolie verlaagt de sterftekans bijna significant, en ook ginkgo komt een eind in de richting van een statistisch significant effect. Dat de onderzoekers voor ginkgo toch nog iets vonden van wat in de buurt van een verband komt mag een wonder heten. Er zijn verschrikkelijk veel ondergedoseerde ginkgosupplementen op de markt.


Glucosamine- en chondroïtinegebruikers leven langer


De onderzoekers halen uit de literatuur een theorie over het mogelijke mechanisme achter het levensverlegende effect van glucosamine en chondroïtine. Die studies suggereren dat glucosamine en chondroïtine de bloedvaten beschermen en de kans op long- en darmkanker verlagen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken