Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Glycine       Seks       Carnitine       NO-Boosters    

2 6 - 0 8 - 2 0 1 0

  Glycine-Propionyl-L-Carnitine als NO-booster (J Int Soc Sports Nutr. 2007 Dec 3;4:22.)

Als je spreken bent over NO-boosters, dan ben je dat misschien ook over Glycine-Propionyl-L-Carnitine. Die cocktail verhoogt de concentratie stikstofmonoxide [NO] in het lichaam op een andere manier dan L-arginine.

Glycine-Propionyl-L-Carnitine als NO-booster
Drie jaar geleden publiceerden sportwetenschappers van de University of Memphis een trial waarin ze aan vijftien mannelijke twintigers een combinatie van Glycine en Propionyl-L-Carnitine gaven. Je ziet de structuurformules van die stoffen hiernaast. De mannen trainden al gemiddeld zo'n 8 jaar met gewichten.

In een later verschenen, maar eerder uitgevoerde studie hadden de onderzoekers dezelfde mix aan mannen gegeven die niet aan sport deden. Toen zagen ze dat Glycine-Propionyl-L-Carnitine de concentratie van NO in het bloed van hun proefpersonen hadden verhoogd. [Int J Vitam Nutr Res. 2009 May;79(3):131-41.]

Omdat stikstofmonoxide na krachttraining stamcellen prikkelt om zich te ontwikkelen tot een normale spiercel, zou de cocktail interessant voor sporters kunnen zijn. Als Glycine-Propionyl-L-Carnitine tenminste ook in sporters de aanmaak van NO verhoogt.

Om daarover duidelijk te krijgen gaven de onderzoekers hun sporters elke dag 4.5 gram Glycine-Propionyl-L-Carnitine. De proefpersonen verdeelden hun dosis over twee momenten van de dag, 's morgens en 's middags. De suppletie duurde 4 weken. Een andere keer slikten de sporters 4 weken lang een placebo.

Na de experimentele periode en de placeboperiode knepen de onderzoekers de bloedvaten in de bovenarm van de proefpersonen af, die daarbij in een knijpveer moesten knijpen. Daarna lieten ze het bloed weer stromen. Die procedure verhoogt de aanmaak van NO in de bloedvaten. Toen de onderzoekers meteen daarna keken hoeveel NO er in het bloed van de proefpersonen zat, vonden ze tijdens de GPLC-periode hogere concentraties.


Glycine-Propionyl-L-Carnitine als NO-booster


De meeste proefpersonen reageerden positief op het supplement, maar sommige sporters juist niet. GPLC werkt dus niet bij iedereen.


Glycine-Propionyl-L-Carnitine als NO-booster


Er was geen verband tussen het dieet en de werking van het supplement. L-Carnitine komt alleen met samen met koolhydraten en insuline in de cellen, maar GPLC heeft kennelijk geen koolhydraten nodig.

De onderzoekers snappen nog niet precies hoe GPLC werkt. Een theorie is dat GPLC het enzym nitric oxide synthase harder laat werken. Dat enzym maakt NO.

Zou je GPLC kunnen stacken met L-arginine?

Het onderzoek is betaald door Sigma-tau HealthSciences, een procudent van Glycine-Propionyl-L-Carnitine. Sigma-tau's preparaat heet GlycoCarn.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken