Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Creatine       Duursportsupplementen       Duursport & voeding       Duur- & cardiotraining    

2 7 - 1 2 - 2 0 0 3

Glycogeenbooster creatine ook interessant voor duursporters

Creatine houdt niet alleen de ATP-voorraad op peil. Britse onderzoekers hebben ontdekt dat het na inspanning ook de glycogeenvoorraad van spieren helpt aanvullen - en daarom wellicht ook een interessant supplement is voor duursporters. Dat vertelden ze op een congres van de Physiological Society.

Glycogeenbooster creatine ook interessant voor duursporters

"Creatine zorgt ervoor dat de eerste 24 uur na een training de glycogeenreserves hoger zijn", vertelde onderzoeksleider Paul Greenhaff. "Dat betekent dat creatine niet alleen voor krachtsporters en sprinters interessant is, maar ook voor duursporters."

De Britten deden proeven met veertien twintigers. De ene groep kreeg vier maal daags vijf gram creatine, samen met een halve liter vloeistof waarin snel opneembare simpele koolhydraten waren opgelost. De andere groep kreeg alleen snel opneembare simpele koolhydraten. Beide groepen trainden zich voor de inname van de vloeistof helemaal leeg. De zes dagen dat de proef duurde bepaalden de onderzoekers het glycogeengehalte in de spieren.

De volgende stap is dat de onderzoekers gaan kijken of de verschillende groepen ook anders presteren, en of hetzelfde effect optreedt bij een lagere dosering creatine.

"We weten niet hoe het werkt", moest Greenhaff bekennen. "Het enige wat we weten is dat je moet trainen om van het effect te profiteren." Wel hebben de onderzoekers ontdekt dat insuline weinig met het effect heeft te maken. Bij de gebruikers stegen de insulinespiegels niet. Dat betekent dat de ontdekking misschien interessant is voor mensen met suikerziekte.

De studie is nog niet gepubliceerd, maar wel opgestuurd naar een peer-reviewed tijdschrift.

Creatine goes the distance. NutraIngredients, 22-12-2003.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken